You are here

ΑΗΚ: Έργα ανάπτυξης €1,6 δισ. σε βάθος δεκαετίας

28/09/2021 11:58

Συνολικές δαπάνες ύψους €1,6 δισ. περιλαμβάνει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το 2021-2030, το οποίο παρουσιάσθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Εκπρόσωποι της ΑΗΚ ανέλυσαν τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία από όλες τις διευθύνσεις της Αρχής.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής Μεταφοράς της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ανάφερε μεταξύ άλλων ότι προγραμματίζονται συνολικά 70 έργα συνολικής δαπάνης ύψους €220 εκατ., τα οποία περιλαμβάνουν εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Διανομής Κυριάκος Κουμή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπολογίζεται η ένταξη στο σύστημα διανομής πέραν των 200 νέων παραγωγών ΑΠΕ μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.

Παράλληλα είπε ότι η υπηρεσία του στοχεύει σε μαζική εγκατάσταση και λειτουργία 400 χιλ. έξυπνων μετρητών μέχρι το 2025, ενώ πρόσθεσε ότι υπολογίζεται και η εγκατάσταση άλλων 400 χιλ. από το 2026 - 2033.

Ο διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Αναστάσης Γρηγορίου ανέφερε από πλευράς του ότι το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της παραγωγής ετοιμάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα βασιζόμενο στα ακόλουθα:

  • Τελευταία Μελέτη του Αναπτυξιακού Προγράμματος Παραγωγής
  • Τελευταίες Προβλέψεις και Δεδομένα
  • Αναθεωρημένους Περιορισμούς και Δεσμεύσεις στη Λειτουργία του Συστήματος
  • Σημαντικές Παραδοχές σε σχέση με την αβεβαιότητα των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν το
  • περιβάλλον της ηλεκτροπαραγωγής
  • Ετοιμασία Σεναρίων για να ληφθεί υπόψη όλο το φάσμα της αβεβαιότητας των πιο πάνω
  • σημαντικών παραμέτρων

Οι πιο σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Δεκαετούς σύμφωνα με το κ. Γρηγορίου είναι οι ημερομηνία διάθεσης Φ.Α. στον ΗΣ Βασιλικού, η λειτουργία ανεξάρτητων παραγωγών, η διείσδυση ΑΠΕ & Πρόβλεψ

Χατζηγίαννης: Επενδύσεις δις ευρώ για πράσινη μετάβαση

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννη δήλωσε ότι το δεκαετές πρόγραμμα της ΑΗΚ έχει τύχει εποπτείας από την ΡΑΕΚ και έγκρισης από το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι το 10ετές πρόγραμμα ανέρχεται σε κάποια δισεκατομμύρια, τα οποία όπως είπε θα πάνε για την ανανέωση του δικτύου μεταφοράς και του συστήματος διανομής.

«Άρα λοιπόν αν υπολογίσουμε ότι για το δίκτυο μεταφοράς θα χρειαστεί πέραν του €1,5 δισ. επιπλέον ποσό για το σύστημα διανομής και άλλα που θα φέρουν οι ιδιώτες και οι άλλοι επενδυτές, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και στην Ολομέλεια: χρειαζόμαστε αρκετά δισεκατομμύρια για να μπορέσουμε να περάσουμε στην πράσινη μετάβαση ασφαλείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για να τελειώσει ο ηλεκτρισμός ή να υπάρξει κενό στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς επίσης να εκπληρώνουμε και τους στόχους είτε τους άμεσους είτε τους ενδιάμεσους είτε τους μακροχρόνιους» δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννηςη Φορτίου, Δυνατότητα του Συστήματος να λειτουργεί με σχεδόν αποκλειστικό τροφοδότη τον ΗΣ Βασιλικού και η εγκατάσταση και λειτουργία Ηλεκτρικής Διασύνδεσης με Ελλάδα και Ισραήλ.

Κώστα: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της ΑΗΚ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι o εκσυγχρονισμός της ΑΗΚ είναι αναγκαία, για τη συνεχή, αξιόπιστη και ποιοτική παροχή ενέργειας στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Σημείωσε ότι η ΑΗΚ πρέπει να προχωρήσει με το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αντικαταστήσει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, να εκσυγχρονίσει το δίκτυο της και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες.

Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι η ΑΗΚ είναι πολύ σημαντικός ως ημικρατικός οργανισμός για τον τόπο και για τον οποίο το κόμμα έδωσε μάχες για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να ξεπουληθεί σε συμφέροντα, αλλά να μπει ενδυναμωμένος στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Ε.Χ.