You are here

ΑΗΚ: Έρχεται μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος

07/09/2021 17:12

Μείωση της τάξεως του 2% στους λογαριασμούς ρεύματος για την επόμενη διμηνία, προανήγγειλε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, την οποία ωστόσο, βουλευτές χαρακτηρίζουν ως δώρο – άδωρο, δεδομένης της αύξησης που σημειώθηκε την προηγούμενη διμηνία.

Οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς διμηνίας Ιουλίου- Αυγούστου καλούνται να βάλουν βαθιά τα χέρια στις τσέπες λόγω αύξησης στα τιμολόγια της τάξεως του 38% από την αυξημένη κατανάλωση αλλά και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Την μείωση του 2% στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η νέα πρόεδρος του δ.σ. της Αρχής Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, κατά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος για τις νέες διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Η κ. Θεοδοσίου παίρνοντας το λόγο από τον πρόεδρο της Επιτροπής δήλωσε, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος το επόμενο διάστημα, αντίθετα πρόσθεσε  στους επόμενους λογαριασμούς της ΑΗΚ, οι καταναλωτές θα έχουν μείωση της τάξης του 2% στα τιμολόγια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς,  παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής πίνακες με τη μεθοδολογία διατιμήσεων των τιμών καυσίμων βάση και των επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ. Σημείωσε ότι με βάση του πίνακες διατιμήσεις οι τιμές χρεώσεων είναι αντίστοιχες με αυτές του 2019 και λίγο πιο κάτω από το 2018.

 Ο κ. Παυλικάς ανέφερε επίσης ότι στο δίκτυο του προμηθευτή ενέργειας, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα και δύο  προμηθευτές ΑΠΕ.

Παίρνοντας τον λόγο η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος Μαρία Λοίζου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κράτος έχει έσοδα περίπου 100 εκ. ευρώ από την αγορά ρύπων.

Εισηγήσεις για μείωση τιμών

Σε τοποθετήσεις τους εξάλλου, οι βουλευτές μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, καθώς παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, δεύτερο στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρισμού και τρίτο στην μειωμένη διείσδυση ΑΠΕ στην κυπριακή κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε τοποθέτηση του ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο μη επιβολής  ΦΠΑ στις αγορές καυσίμου της ΑΗΚ,  όταν το κόστος υπερβαίνει τα €300 τον τόνο, καθώς όπως είπε το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει το μερίδιο του βάρους που επιφορτίζονται οι καταναλωτές.

Μεταξύ άλλων προτάσεων που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής για άμεση ανακούφιση των επηρεαζόμενων πολιτών και επιχειρήσεων ήταν η απορρόφηση των αυξήσεων από το αποθεματικών της ΑΗΚ. Την σχετική πρόταση έκανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, ο οποίος καυτηρίασε τους τρεις λόγους που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν ακριβά τους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόσθεσε,  ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατέθεσε σχετική πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και με άλλες εισηγήσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, σημειώνοντας ότι δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης σε τοποθέτηση του στην Επιτροπή έκανε λόγο για ιδιαίτερα ψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνουν δραματικά το κόστος διαβίωσης, αλλά και το κόστος όλων των αγαθών. Κάλεσε την Επιτροπή με διαρκή και έντονη δράση, να ασκήσει πίεση και έλεγχο στην Κυβέρνηση, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσει η διαδικασία της χρήσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και η ενθάρρυνση, τόσο της ΑΗΚ, όσο και του ιδιωτικού τομέα, για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθου  πρότεινε όπως εξετασθεί το ενδεχόμενο για μείωση του  ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ρεύματος, πρόταση που στήριξαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή με αφορμή τις αυξήσεις του ηλεκτρισμού λόγω κυρίως της αύξησης του μαζούτ να δούμε και άλλες παραμέτρους για μείωση του ηλεκτρισμού, όπως την μείωση του ΦΠΑ, την κάλυψη από την ΑΗΚ μέρος των αυξήσεων όπως έγινε ξανά στο παρελθόν, αλλά και μέσω της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των ΑΠΕ που βρίσκονται στη λεγόμενη μεταβατική ρύθμιση (τέλος του 2022, αρχές του 2023).

Ανοικτό σε εισηγήσεις το υπουργείο Ενέργειας

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας, μετά το πέρας της συνεδρίας, σημειώνεται ότι το Υπουργείο, προχωρά στην υλοποίηση της στρατηγικής για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και ότι είναι ανοικτό να συζητήσει νέες ιδέες που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Στην ανακοίνωση, το αρμόδιο Υπουργείο παραπέμπει σε δύο ανακοινώσεις του την περασμένη εβδομάδα όπου εξηγούσε τις συντονισμένες ενέργειες που προβαίνει, στη βάση μίας πολυσχιδούς στρατηγικής, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κίνησης.

Διευκρινίζει δε ότι οι ανακοινώσεις με τίτλο «Δήλωση Υπουργού Ενέργειας: «Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, μονόδρομος για μείωση των τιμών» και «Χαμηλότερες οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, μετά τους φόρους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας meci.gov.cy, απ’ όπου μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν τόσο για τα μέτρα που λαμβάνουμε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, την έλευση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ και τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, όσο και για το ύψος της τιμής των καυσίμων.

Επειδή το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει, όπως αναφέρει, ότι «συνεχίζει άοκνα και σε καθημερινή βάση να υλοποιεί τη στρατηγική που θα οδηγήσει τη χώρα στην εποχή της πράσινης και καθαρής ενέργειας, η οποία θα φέρει ευημερία στους πολίτες και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας».
            
Όπου υπάρχουν περιθώρια εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, προστίθεται.
            
Το Υπουργείο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες που επιθυμούν να καταθέσουν προτάσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κι έχει όλη την καλή διάθεση να τις συζητήσει και να τις μελετήσει με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα.

«Αυτό αποδεικνύει και η σημερινή παρουσία και τοποθέτησή μας στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, όπου έγινε αυτεπάγγελτη συζήτηση του θέματος», σημειώνεται.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η δήλωση του Προέδρου και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι τα θέματα ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, και χαιρετίζει τη δέσμευση ότι θα συνδράμουν καθοριστικά στην έγκαιρη και ταχεία εξέταση κρίσιμων νομοσχεδίων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο στόχος της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Της Ελένης Χαραλάμπους