You are here

ΑΗΚ: Φθηνότερο ρεύμα σε λίγα χρόνια

27/03/2007 16:41
• Δημιουργία τερματικών φυσικού αερίου

• Απορρίπτουν πλωτό τερματικό οι συντεχνίες


Την αισιοδοξία ότι σε λίγα χρόνια οι Κύπριοι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα λόγω της χρήσης πλωτού τερματικού φυσικού αερίου, εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, Χαρίλαος Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, όπου συζητήθηκε η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την έλευση και τη χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόνισε ότι η δημιουργία πλωτού τερματικού θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια και του χερσαίου σε πέντε χρόνια. «Στη δημιουργία πλωτού τερματικού η Κύπρος μαζί με κάποιες άλλες χώρες θα πρωτοτυπήσουν καθώς δεν υπάρχουν άλλες παρόμοιες μονάδες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης, αφού χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως φθηνό καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη χρήση του θα εξυπηρετηθούν οι Κύπριοι καταναλωτές. «Επιπλέον, το καύσιμο αυτό θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και θα ικανοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Τις θέσεις αυτές, όμως, δεν ασπάζονται οι συντεχνίες των υπαλλήλων της ΑΗΚ που εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Οι συντεχνίες ζητούν από το κράτος να μην προχωρήσει στη δημιουργία πλωτού τερματικού, καθώς δεν θα διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του και η ασφάλεια εφοδιασμού. «Μια μακροχρόνια συμφέρουσα οικονομικότερη λύση διασφαλίζεται καλύτερα από χερσαίο τερματικό», είπαν.

Ακόμη οι συντεχνίες ζητούν η αγορά του φυσικού αεριού στην Κύπρο να κηρυχθεί ως αναδυόμενη, κατόπιν αίτησης προς την ΕΕ και να ανατεθεί το έργο του τερματικού σε μια κοινοπραξία της οποίας κυρίαρχο μέρος θα είναι η ΑΗΚ.

Καταλήγοντας, οι συντεχνίες των εργαζομένων τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, πώς ενώ η ΑΗΚ καλείται να δημιουργήσει την αγορά φυσικού αερίου με τεράστιες επενδύσεις και να καίει για μεγάλη χρονική περίοδο υγρά καύσιμα, στο διάστημα που μεσολαβεί ιδιωτική εταιρεία προγραμματίζει παραγωγή ηλεκτρισμού με πλωτή μονάδα. «Είναι με αυτό τον τρόπο που προέκυψε η ανάγκη που επικαλούνται κάποιοι για μεταβατική περίοδο και σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΑΗΚ; Μήπως με αυτή τη μεταβατική περίοδο η ΑΗΚ στο τέλος οδηγείται στο να αγοράζει το καύσιμό της από τον ανταγωνιστή της στην ηλεκτροπαραγωγή καθιστώντας έτσι και την επένδυση του βιώσιμη;», διερωτήθηκαν.

Του Σωκράτη Ιωακείμ