You are here

Αναμένουν θέση κυβέρνησης για κρατική εγγύηση €60 εκ.

03/02/2020 16:41

Τις επόμενες 48 ώρες η βουλή αναμένει την τελική θέση της κυβέρνησης στο θέμα της κρατικής εγγύησης ύψους €60,2 εκ. προς την Alfa Mediterranean Enterprises, προκειμένου τα κοινοβουλευτικά κόμματα να  αποφασίσουν εάν θα την εγκρίνουν ή όχι.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, κάλεσε τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία (οικονομικών και γεωργίας) να ενημερώσουν τη βουλή ποια είναι η τελική τους θέση επί του θέματος.

Το θέμα της κρατικής εγγύησης που ζητά η εταιρεία προκειμένου να πάρει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση του έργου της που αφορά την κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου 50MW που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξετάστηκε και σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Ο κ. Βότσης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ενδεχομένως να έχουμε κάποιες νέες εξελίξεις σε σχέση με το κατά πόσο θα χρειαστεί η κρατική εγγύηση. Γι’ αυτό η επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο οικονομικών και γεωργίας να καταλήξουν τι ακριβώς θέλουν από τη βουλή και μέσα στις επόμενες 48 ώρες να μας στείλουν την τελική τους θέση ώστε να ενημερωθεί την Παρασκευή η ολομέλεια επί του θέματος».

Εξέφρασε τη θέμα ότι «αν η εταιρεία στραφεί στην προηγούμενη πρόταση που είχε θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία δεν ζητούσε κρατική εγγύηση ούτε μηχανισμό στήριξης τότε ενδεχομένως να μην χρειάζεται η έγκριση της βουλής για οποιαδήποτε εγγύηση έτσι θα φύγει εντελώς από την ημερήσια διάταξη της  ολομέλειας».

Της Ηρώς Ευθυμίου