You are here

Αναβολή 15 ημερών στο νόμο για ταμείο ΦΑ

15/02/2019 13:01

Η ολομέλεια της βουλής ανέβαλε για 15 μέρες την απόφασή της σε ότι αφορά το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για το ταμείο υδρογονανθράκων.

Ενώπιον της βουλής υπάρχει σωρεία τροπολογιών, γεγονός που ώθησε τους βουλευτές να αναβάλουν τη συζήτηση επί του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατατεθούν άλλες τροπολογίες στην πορεία.

Την στήριξη της πλειοψηφίας της στήριξης των κομμάτων έχει σύμφωνα με αναφορά του προέδρου ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τουλάχιστον μια προτεινόμενη τροπολογία η οποία προβλέπει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το εθνικό ταμείο επενδύσεων για σκοπούς αποπληρωμής δημόσιου χρέους της κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτά τα χρήματα θα διαφυλαχθούν για τις μελλοντικές γενιές.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, φαίνεται να απαντά στις ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση και με το κυπριακό και την πιθανότητα η χρήση του ταμείου για σκοπούς αποπληρωμής δημόσιου χρέους να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού.

Θέλουν περαιτέρω συζήτηση τροπολογιών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής και δεδομένων των τροπολογιών, έθεσε θέμα αναβολής ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης με τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποδεικνύει αρχικά, ότι η συμφωνία ήταν να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία σήμερα.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι «θα είμαστε πιο σοβαροί εάν δοθεί αναβολή για να δούμε με άνεση χρόνου τα διάφορα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν η ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία του ταμείου χωρίς τις τροπολογίες οι οποίες θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι η τροπολογία για το δημόσιο χρέος, αντιμετωπίζει το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει ενώ, οι υπόλοιπες έχουν απαντηθεί και γραπτώς από το υπουργείο οικονομικών το οποίο τις απέρριψε στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Πρόσθεσε ότι «εάν η τροπολογία που φαίνεται να στηρίζεται από τα κόμματα, απαντά στο πολιτικό ερώτημα που έθετε το εθνικό συμβούλιο, είναι πιο σωστό να το κλείσουμε σήμερα το θέμα».

Ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι υπάρχουν τροπολογίες που δεν έχει δει η κυβέρνηση και πως οι τροπολογίες μπορούν να επανεξεταστούν και να ομαδοποιηθούν. «Είναι πιο σωστό και σοβαρό να δούμε ξανά τις τροπολογίες για να μην κάνουμε κάποιο σοβαρό λάθος και να επανέλθουμε σε 15 μέρες» σημείωσε.

Η τελική απόφαση της ολομέλειας αφορά αναβολή της συζήτησης και ψηφοφορίας επί των νομοθετημάτων για το ταμείο υδρογονανθράκων για 15 μέρες με την προϋπόθεση, όπως ζήτησαν τα κόμματα, να μην κατατεθούν πρόσθετες τροπολογίες ενώ, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εάν παραστεί ανάγκη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ολομέλεια να συνέλθει σε μια εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα

Στις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, η ετοιμασία των οποίων εξελισσόταν μέχρι την ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης, περιλαμβάνονται πρόνοιες για έλεγχο των εξόδων του ταμείου από το γενικό ελεγκτή, για διασφάλιση της λειτουργίας και απόδοσης του ταμείου μέσω επενδύσεων προς όφελος του κυπριακού λαού, για εξειδίκευση των μακροπρόθεσμων στόχων του ταμείου ώστε να περιλαμβάνουν εναλλακτική σταθερή ροή εισοδημάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους της κυβέρνησης και την επένδυση πλεονασμάτων σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ώστε λειτουργικός διαχειριστής του ταμείου να καθοριστεί η Κεντρική Τράπεζα, για την απαγόρευση της δυνατότητας του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού για αποξένωση περιουσίας που ανήκει σε αυτόν, για διαγραφή της δυνατότητας παραχώρησης εγγυήσεων από το ταμείο και για την διαγραφή του δικαιώματος του υπουργού κατά τη μεταβατική περίοδο να διατηρεί λογαριασμούς που δημιουργούνται για το ταμείο και να ετοιμάζει οικονομικές καταστάσεις του ταμείου, ώστε η αρμοδιότητα αυτή να παραμείνει στο ταμείο.

Της Μαρίας Χαμπή