You are here

Αναβολή για εισφορά ΑΗΚ στο κράτος

28/04/2020 13:30
Νέες αντιδράσεις φαίνεται να συναντά το νομοσχέδιο με βάση το οποίο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου καλείται να καταβάλει μέρισμα στο πάγιο ταμείο του κράτους.
 
Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο εξετάστηκε σήμερα από την επιτροπή οικονομικών προνοεί όπως η ΑΗΚ καταθέτει κατ’ έτος ποσό στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας ποσό που αποτελεί μέρος των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει, μετά τη φορολογία, κατά το προηγούμενο
οικονομικό έτος, και ποσοστό επί των συσσωρευμένων πλεονασμάτων, μετά την
φορολογία, κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών ανέβαλαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου που δεν θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση, σε αντίθεση με άλλα νομοσχέδια που εξέτασε σήμερα η επιτροπή και οδεύουν προς την ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της επιτροπής οικονομικών Άγγελου Βότση στο ΚΥΠΕ, η ΑΗΚ δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά ούτε και τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν εφόσον οι δύο πλευρές κυβέρνηση και ΑΗΚ διαφωνούν.
 
Τα ποσά, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική κοινή πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε χρόνο ο οποίος επίσης καθορίζεται στην εν λόγω πρόταση.
 
Σημειώνεται επίσης, ότι η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δεν επηρεάζει δυσμενώς με οποιονδήποτε τρόπο τον καταναλωτή ή το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς και το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος διανομής, τα οποία καταρτίζονται και εγκρίνονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βότση, η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε πέντε νομοσχέδια που σχετίζονται με ζητήματα φορολογίας, στο νομοσχέδιο και κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο κρατικών ενισχύσεων, που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Η επιτροπή εξέτασε επίσης νομοσχέδιο περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή και θεωρείται σημαντικό για σκοπούς υποβοήθησης της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωσή του ο κ. Βότσης τα πιο πάνω νομοσχέδια θα οδηγηθούν εκτός απροόπτου στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης.

Μ.Χ.