You are here

Αντιδράσεις για ΑΠΕ σε στέγες χωρίς άδεια οικοδομής

16/05/2023 11:42

Διαφωνία εκφράζουν οι δήμοι σε πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας με σκοπό την κατάργηση της υποχρέωσης άδειας οικοδομής από αρμόδια αρχή, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο κέλυφος υφιστάμενης οικοδομής.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση νόμου που συνυπογράφουν όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κατατέθηκε στη Βουλή μετά από καταγγελίες του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), ότι δήμοι και επαρχιακές διοικήσεις λειτουργούν κατά το δοκούν και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αδειοδότηση και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.

Η επιτροπή Ενέργειας που έθεσε σήμερα στο μικροσκόπιο της τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Γενικού Διατάγματος Εξαίρεσης, όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές, είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε η ίδια σε ρύθμιση του θέματος, στο ενδεχόμενο που οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν προχωρούσαν σε απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να επισπευσθεί η αδειοδότηση εγκατάστασης οικιακών ΑΠΕ.

Μάλιστα αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι όχι μόνο οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν σε απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά αντίθετα, ζητούν περισσότερα στοιχεία για να παραχωρήσουν άδειες εγκατάστασης φωτοβολταικών.

Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, η Σωτηρία Κοκκίνου, ενημέρωσε ότι η κατάργηση της αδειοδότησης όλων των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο κέλυφος υφιστάμενης οικοδομής που προτείνεται στην πρόταση νόμου, είναι καθολική και δεν περιλαμβάνει προϋποθέσεις και δικλείδες για διασφάλιση της νομιμότητας της οικοδομής και της δημόσιας ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι καλύπτει όλο το φάσμα φωτοβολταικών συστημάτων, στο κέλυφος οικοδομής, ανεξαρτήτως δυναμικότητας του συστήματος, χρήσης της οικοδομής και νομιμότητας της οικοδομής.

Επίσης, σημειώθηκε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει προϋποθέσεις και δικλείδες για διασφάλιση της νομιμότητας της οικοδομής και της της ασφάλειας της ίδιας της οικοδομής αλλά και της δημόσιας ασφάλειας.

Ανέφερε ακόμα, ότι η πρόταση νόμου δεν δίνει το δικαίωμα ενστάσεων τρίτων προσώπων, ενώ δεν περιλαμβάνει καμία δικλείδα για την αποτροπή της αυθαιρεσίας ή της κατάχρησης.

Υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών τάχθηκαν με κάποιες επιφυλάξεις, ανάλογες με όσες εκφράστηκαν από την Ένωση Δήμων, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών και της ΡΑΕΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι σε επόμενη συνεδρία οι βουλευτές θα τοποθετηθούν επί της πρότασης νόμου, η οποία θα οδηγηθεί άμεσα για ψήφιση από την Ολομέλεια του σώματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους