You are here

Αντιδράσεις για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου

04/05/2023 14:01

Αντιδράσεις εκφράστηκαν σήμερα κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στο πλαίσιο συζήτησης της ανέγερσης του ηλιοθερμικού πάρκου, νέας τεχνολογίας, ισχύος 65 MW, στις κοινότητες Αγίας Βαρβάρας και Αλάμπρας.

Εκπρόσωποι των κοινοτικών συμβουλίων των δύο κοινοτήτων εξέφρασαν ανησυχία και προβληματισμό, σχετικά με σοβαρά περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα, τα οποία όπως υποστήριξαν θα περιορίσουν την ανάπτυξη των περιοχών τους.

Ανέφεραν ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η ετοιμασία περιβαλλοντικής μελέτης για την κρατική γη έκτασης εμβαδού πέραν των τριών εκατ. τ.μ. αξίας €21,7 εκατ. με βάση τις τιμές Κτηματολογίου, που υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστεί το έργο, ενώ παράλληλα σκιές άφησαν για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη μίσθωση κρατικών τεμαχίων.

Ο κοινοτάρχης Αγίας Βαρβάρας, Μάριος Γεωργίου, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεσμεύει μια τεράστια έκταση γης, με αποτέλεσμα να περιορίζει την ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για να τοποθετηθούν περίπου 6,500 ηλιοστάτες, εκ των οποίων ο κάθε ένας θα έχει καθρέπτη έκτασης 64 τετραγωνικών μέτρων, θα πρέπει να μετακινηθούν 20 χιλιάδες τόνοι χώματος και να αποκοπούν περίπου τρεις χιλιάδες πεύκα.

Ανάφερε επίσης, ότι θα επηρεαστούν οι σχεδιασμοί για ανέγερση στην περιοχή περίπου 650 οικιών, χωρίς να αποκλείεται η ακύρωση του έργου, εάν προχωρήσει η κατασκευή του ηλιοθερμικού πάρκου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου, είπε ότι σε ένα από τεμάχια που θα εκμισθωθεί στην εταιρεία που θα κατασκευάσει το πάρκο, εφάπτεται της οικιστικής περιοχής, μέρος του οποίου έχει παραχωρηθεί για δημιουργία οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Τόνισε ότι τέτοιου είδους αναπτύξεις δεν μπορούν να εφάπτονται οικιστικών ζωνών και πως πρέπει να δημιουργούνται ζώνες προστασίας, οι οποίες μηδενίζουν τις αξίες των γειτονικών τεμαχίων και υποβαθμίζουν την περιοχή.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκος Κούνδουρος, επεσήμανε από πλευράς του ότι εκκρεμεί η πολεοδομική αίτηση για το έργο. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι η εκμίσθωση γης θα ολοκληρωθεί μόνο με την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας και ότι, εφόσον η πολεοδομική αρχή ταχθεί αρνητικά, τερματίζεται και η διαδικασία εξέτασης για εκμίσθωση γης, έκτασης 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης, πέραν της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και το ζήτημα της γειτνίασης με οικιστικές ζώνες, τόσο όσον αφορά τον επηρεασμό των ανέσεων της οικιστικής ζώνης, όσο και της δυνατότητας επέκτασής της.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η εταιρεία υπέβαλε περιβαλλοντική μελέτη το 2022, όμως ζητήθηκε νέα μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι η νέα μελέτη κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023 και ζητήθηκαν από την αρμόδια αρχή συμπληρωματικά στοιχεία, για να ολοκληρωθεί η εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όσον αφορά τη χλωρίδα-πανίδα, τις αντανακλάσεις, την ηχορύπανση κ.α.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, τόνισε ότι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη δημιουργία του έργου, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το όφελος του.Ανέφερε, ακόμα, ότι η Επιτροπή θα επανέλθει εντός Ιουνίου για μία ολοκληρωμένη εικόνα, «γιατί είναι προφανές ότι πολλά πράγματα έγιναν με λανθασμένο τρόπο», όπως είπε.  

Της Ελένης Χαραλάμπους