You are here

Αντιπαραθέσεις για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

28/06/2022 14:37

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας κατά τη σημερινή συνέχιση της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, με αφορμή την προώθηση της πρότασης στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Από την μια πλευρά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης επέμενε για την άμεση προώθηση της πρότασης ως έχει στην Ολομέλεια για ψήφιση και από την άλλη ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είχε αντίθετη άποψη και τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθούν όλες οι πτυχές του θέματος και μετά να προωθηθεί η πρόταση νόμου για ψήφιση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής ότι αρνείται να οδηγήσει την πρόταση άμεσα στην Ολομέλεια, μεταθέτοντας έτσι τις όποιες αποφάσεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και του νομοσχεδίου για τον καθορισμό ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε βασικά αγαθά.

Η πρόταση νόμου προβλέπει τη δυνατότητα στην υπουργό Ενεργείας να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών για την προστασία των καταναλωτών, ενώ το νομοσχέδιο προνοεί τον καθορισμό ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε έξι βασικά αγαθά και συγκεκριμένα στο ψωμί, στο γάλα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στον κυπριακό καφέ, στο κριθάρι και στο καλαμπόκι.

Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα για επιβολή πλαφόν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της αισχροκέρδειας, ενώ η ισχύς της εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, ο υπουργός δύναται να εκδίδει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει, για περίοδο μέχρι σαράντα πέντε ημερών, ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, καθώς και για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών.

Επίσης ο υπουργός κατά τον καθορισμό των ανώτατων τιμών θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και ιδίως τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων και τις ενδεχόμενες ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών.

Εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας, προτάθηκε το πλαφόν να περιορίζεται στον καθορισμό ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους.

Επίσης εκφράστηκε διαφωνία για τη διαγραφή της φράσης «όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες» και ειδικά της λέξης «υπερβολικά».

Όπως εξηγήθηκε, το υπουργείο Ενέργειας δεν καθορίζει τιμές, αλλά το ύψος των τιμών των πετρελαιοειδών καθορίζεται ελεύθερα από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τους διανομείς και τους πρατηριούχους, έχοντας υπόψη τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες της αγοράς.

Τονίστηκε επίσης ότι ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης είναι ένα ακραίο μέτρο που εγκυμονεί κινδύνους, ενώ αναφέρθηκε ότι το υπουργείο βλέπει θετικά τη διεύρυνση του πεδίου εξουσιών του υπουργού με τη συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους και στη νομοθεσία για τα πετρελαιοειδή.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με την υφιστάμενη και την νέα μεθοδολογία ελέγχου των τιμών των καυσίμων, με τον διευθυντή της υπηρεσίας προστασίας του Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης να ενημερώνει ότι σε  δύο μήνες θα έχουν τα στοιχεία για το κόστος των καυσίμων με βάση τη νέα φόρμουλα υπολογισμού που εισήγαγε το υπουργείο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα θα μπορούν να τοποθετηθούν ενώπιον της ολομέλειας του σώματος επί της πρότασης νόμου και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το κόμμα του με τη σχετική πρόταση νόμου για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, επιθυμεί να δώσει ακόμα ένα εργαλείο στην Υπουργό Ενέργειας ώστε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Της Ελένης Χαραλάμπους