You are here

Αποκαλυπτικό: Τι θα προτείνει η αντιπολίτευση για τα καύσιμα

17/04/2002 19:19
-> Όχι αύξηση στα 4 σεντ

-> Αύξηση 2 – 2,5 σεντ θα προτείνει το ΚΙΣΟΣ


Μικρότερη αύξηση από τα 4 σεντ στα πετρελαιοειδή, την οποία προτείνει το υπουργείο Εμπορίου, αποφασίζει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η βουλή κατά την σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στην Stockwatch, εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΚΙΣΟΣ, δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης αφού εκτιμούν, αφενός, ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν δικαιολογεί το ύψος, αφετέρου ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το σύνολο των επαγγελματικών οργανώσεων και ιδιαίτερα οι καταναλωτές. Η εξέλιξη αυτή, θα οδηγήσει κατά συνέπεια, στην μείωση και της επιχορήγησης (επιστροφή του ποσού του φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ) προς τους αγρότες, η οποία σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου θα είναι της τάξης των 1,4 εκ λιρών, στη βάση όμως της αύξησης των καυσίμων κατά 4 σεντ.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην «SW» ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου το κόμμα του θα καταθέσει αύριο πρόταση για αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων κατά 2 – 2,5 σεντ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει και την συμφωνία Αγροτικών οργανώσεων – υπ. Εμπορίου δήλωσε στη «SW» , ότι «σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας τη θετική θέση των Αγροτικών οργανώσεων». Παράλληλα όμως, επεσήμανε ο κ. Ευαγόρου, θα ληφθεί υπόψη και κατά πόσον συνηγορεί στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση, αύξηση και η διεθνής τιμή του πετρελαίου. «Και κατά την άποψη μου δεν συνηγορεί σε αύξηση 4 σεντ» τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Υπάρχουν επίσης και άλλες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, πρόσθεσε ο κ. Ευαγόρου, «ιδιαίτερα οι καταναλωτές», κατέληξε με νόημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, μας ανέφερε: «Εφ' όσον δικαιολογείται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς το ΔΗΚΟ θα συμφωνήσει σε αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Το ύψος της αύξησης που θα δεχθούμε θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή διεθνώς, η τάση για περαιτέρω αύξηση, το ύψος της επιχορήγησης που θα πρέπει να καταβάλλει το κράτος, οι επιπτώσεις για τους πολίτες κοκ. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση των αγροτικών οργανώσεων και η θετική τους τοποθέτηση θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της θέσης μας, όμως οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι καταναλωτές που θα επηρεασθούν από την αύξηση.

Υπάρχουν και άλλες ομάδες επαγγελματιών και άλλων πολιτών που θα επηρεασθούν αρνητικά. Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη και η επικείμενη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους θα δώσουμε την τελική μας θέση», κατέληξε.

Από το ΚΙΣΟΣ, ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου, δήλωσε στην «SW» ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την αύξηση των καυσίμων κατά 4 σεντ, «λόγω της διεθνούς τάσης για μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και γιατί, από την όποια αύξηση θα επηρεασθούν τα ευρύτερα συμφέροντα του συνόλου των καταναλωτών».

Η πρόταση του ΚΙΣΟΣ και αυτό προβλέπω, τόνισε ο κ. Θεοδώρου, είναι ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα κυμανθεί μεταξύ 2 – 2,5 σεντ, με την ύπαρξη της ανάλογης μείωσης στα αντισταθμιστικά οφέλη για τους αγρότες» από το ποσό του 1,4 εκ λιρών που προτείνει η κυβέρνηση στη βάση όμως, της αύξησης στα 4 σεντ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη