You are here

Αύξηση €33 εκατ. στον προϋπολογισμό Υπ. Ενέργειας το 2022

22/10/2021 12:15

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για το 2022 διαμορφώθηκε στο πνεύμα που απαιτεί η μετά Covid εποχή στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, με στόχο την ανασύνταξη δυνάμεων, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό, με απώτερο στόχο την ανάκαμψη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό ανέφερε η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου της για το 2022.

Οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2022, είναι αυξημένες σε σχέση με το 2021 κατά €33 εκατ. περίπου, ανέφερε η κ. Πηλείδου, προσθέτοντας ότι οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως των €12 εκατ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου για το 2022 ανέρχονται σε €122.6 εκατ., σε σχέση με €89.7 εκατ. το 2021.

Εξήγησε ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως σε χορηγία προς τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, ύψους €11 εκατ. περίπου και σε μισθολογικές αυξήσεις.

Πρόσθεσε ότι περίπου €500 χιλ. θα διατεθούν για τη δημιουργία ψηφιακού One-Stop-Shop για την ευθυγράμμιση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, καθώς και τη διευκόλυνση της υλοποίησης ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτίρια.

Αύξηση αναπτυξιακών δαπανών κατά €20 εκατ.

Όσο αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες του υπουργείου της, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι για το 2022 παρουσιάζουν αύξηση ύψους €20 εκατ. σε σχέση με το 2021.

Εξήγησε ότι οι κυριότερες αναπτυξιακές δαπάνες που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2022 αφορούν σε δαπάνες ύψους €580 χιλ. που θα καλύψουν το Σχέδιο Χορηγιών για την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας των Κυπριακών Επιχειρήσεων, κονδύλι ύψους € 4 εκατ. για διαχείριση υδρογονανθράκων και €25 εκατ. για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Συστημάτων Ισραήλ -Κύπρου ­Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται επίσης, δαπάνες ύψους €1,05 εκατ. που θα καλύψουν τα Σχέδια της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας όπως το Σχέδιο Μεταποίησης Εμπορίου, το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας και το Σχέδιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.  

 Η κ. Πηλείδου είπε ότι το υπουργείο αναμένεται να αντλήσει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) €32,5 εκατ. για τα προγραμματισμένα έργα του 2022, προσθέτοντας ότι συνολικά το υπουργείο κατά την περίοδο 2021-2026 θα αντλήσει €337 εκατ. από το ΣΑΑ και κατά την περίοδο 2021-2027 θα αντλήσει €209 εκατ. από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και άλλα Ταμεία, εκ των οποίων το 61% αφορά στην πράσινη οικονομία, το 38% στις επιχειρήσεις και το υπόλοιπο ποσοστό στις υποδομές.

«Το 2022, λοιπόν, η προσπάθειά μας είναι η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και στο δημόσιο τομέα, που θα συνδυάζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, με την προώθηση της μετάβασης σε μία πράσινη οικονομία», τόνισε η κ. Πηλείδου.

Σχέδιο χορηγιών για την κυκλική οικονομία

Όσο αφορά τα σχέδια που θα προκηρυχθούν εντός του 2022, είπε ότι μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί σύντομα, σχέδιο χορηγιών για την κυκλική οικονομία ύψους €13 εκατ., σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών ύψους €40 εκατ. και σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ύψους €35 εκατ.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι υπό μελέτη βρίσκονται και άλλα σχέδια για παροχή κινήτρων για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, δημιουργία συμπράξεων στον επιχειρηματικό τομέα, ενεργειακή απόδοση σε νέα κτήρια, συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις και εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα σχέδια χορηγιών που προκηρύχθηκαν το 2021, η υπουργός ανέφερε ότι επικεντρώθηκαν κυρίως, στην στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με στόχο την αναστροφή του κλίματος ανασφάλειας, της συγκράτησης των θέσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν και μέτρα για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην τιμή του ρεύματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι προκηρύχθηκαν σχέδια χορηγιών για επιχειρήσεις και για προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ύψους €120 εκατ., τονίζοντας ότι αντίστοιχο ποσό δαπανήθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η κ. Πηλείδου είπε ότι η χορηγία θα αυξηθεί περαιτέρω το 2022 και θα φτάσει τα €166 εκατ.  

Της Ελένης Χαραλάμπους