You are here

Διαφωνεί με επαναφορά μερίσματος στο κράτος η ΑΗΚ

04/03/2019 14:43

Διαφωνία σε σχέση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή και προνοεί επαναφορά του μερίσματος της ΑΗΚ προς το κράτος, εξέφρασε η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Έμιλυ Γιολίτη.

Η κ. Γιολίτη ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η οποία εξέτασε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, ότι η διαφωνία έγκειται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος όπως είπε, είναι ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο δεύτερος λόγος, είναι πρόνοια του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, όπως είπε η κ. Γιολίτη, το εκταμιευόμενο ποσό θα περιορίζεται σε δύο δραστηριότητες της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιρώντας την παραγωγή.

 «Η παραγωγή θα μας επέτρεπε να μπούμε δυναμικά στις ΑΠΕ», επεσήμανε η κ. Γιολίτη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη παράλειψη και ότι η ΑΗΚ επιθυμεί να συμμετέχει στον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις.

Το ποσό του μερίσματος σύμφωνα με νομοθεσία του 2006, θα αποτελούσε μέρος των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει η ΑΗΚ μετά τη φορολογία κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος και ποσό μέχρι 10% των συσσωρευμένων πλεονασμάτων μετά τη φορολογία, κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Ωστόσο, η ΑΗΚ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τον Αύγουστο 2008 είχε εξαιρεθεί από την καταβολή μερίσματος για το 2007 λόγω μείωσης των τιμών προς συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και στη συνέχεια με πρόταση νόμου, λόγω των γεγονότων στο Μαρί απαλείφθηκε η πρόνοια για το μέρισμα.

Ως εκ τούτου, η ΑΗΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, δεν είχε καμιά υποχρέωση για καταβολή μερίσματος προς το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, υποχρέωση που επαναφέρεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ΑΗΚ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη βουλή, στις τελευταίες της ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα με αποτέλεσμα το αποθεματικό της να φθάνει το €1,3 δισ. στο τέλος του 2017 σε σύγκριση με €0,7 δισ. το 2007.

«Προ τετελεσμένων» στην συμμετοχή ΑΗΚ σε υποδομές ΦΑ

Η κ. Γιολίτη στην πρώτη της παρουσία ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, αναφέρθηκε και στη συμφωνία για συμμετοχή του οργανισμού με 30% στην επένδυση για τη δημιουργία υποδομών έλευσης φυσικού αερίου.

«Είμαστε προ τετελεσμένων στο ότι θα συμμετέχουμε με 30% στην υποδομή για την έλευση φυσικού αερίου» είπε, αποδίδοντας την απόφαση στην κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι η αρχή θα έχει αύριο την πρώτη της συνάντηση με την ΔΕΦΑ για το συγκεκριμένο θέμα και επεσήμανε ότι εισήγηση του ΔΣ του οργανισμού, είναι όπως γίνει σταδιακή εκταμίευση του ποσού €43 εκ. που ζητείται ως μέρος της συμμετοχής της ΑΗΚ στην επένδυση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου αντέκρουσε την αναφορά της κ. Γιολίτη σημειώνοντας ότι η απόφαση του υπουργικού για το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση είχε συμφωνηθεί με την ΑΗΚ. Αυτό που δεν συμφωνήθηκε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συμμετοχή, είπε.

Τόνισε παράλληλα, ότι τα €43 εκ. που απαιτούνται για την επένδυση της ΑΗΚ στην πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου πρέπει να εκταμιευθούν ώστε να μπορεί να κλείσει η συμφωνία χρηματοδότησης της επένδυσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης (EBRD).

Βλέπουν «στραγγαλισμό» της δυνατότητας επενδύσεων

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης, ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο για το μέρισμα της ΑΗΚ προς το κράτος, ότι εάν οι κινήσεις είναι για να καταστήσουν ισχυρότερο τον οργανισμό στην νέα τάξη πραγμάτων και στη συμμετοχή του στον ανταγωνισμό, τότε υπάρχει στήριξη εκ μέρους της βουλής και του κόμματος του.

«Εάν η νέα μερισματική πολιτική έχει στόχο να αφαιρέσει δυνατότητες, θέλουμε να μελετήσουμε τι συμβαίνει», είπε.

«Κανένας δεν θέλει να βάλουμε την ΑΗΚ διαλυμένη σε ένα νέο κλάδο αλλά, να τη στείλουμε ενισχυμένη στον ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι η ΑΗΚ πρέπει να επιβιώσει σε βάθος χρόνου και πως για να γίνει αυτό πρέπει από τώρα να μειώσει το κόστος λειτουργίας της σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να έχει την ευελιξία να λαμβάνει αποφάσεις. «Η κυβέρνηση πρέπει να την απελευθερώσει για να λειτουργεί με πιο ευέλικτους όρους», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για δύο συμπεράσματα από τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ.

Πρώτον ότι οι πολίτες πληρώνουν ψηλές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών της κυβέρνησης και ολιγωρίας σε ότι αφορά την έλευση του φυσικού αερίου.

Δεύτερον, ενώ βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού με την ΑΗΚ να πρέπει να προβεί σε επενδύσεις, η κυβέρνηση την στραγγαλίζει όπως είπε, καθώς παίρνοντας μέρισμα από το αποθεματικό της δεν θα της επιτρέψει να διεισδύσει στον χώρο των ΑΠΕ.

Τόνισε ότι η απόφαση πρέπει να αλλάξει αλλιώς η κυβέρνηση θα εγκληματήσει εις βάρος της ΑΗΚ, των πολιτών και της Κύπρου, υποστήριξε.

Της Μαρίας Χαμπή