You are here

Διακήρυξη προέδρων κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

11/02/2019 15:23

Τη σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, τόνισαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας στην κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στη Λευκωσία. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2020 και η τρίτη τριμερής στην Αίγυπτο. Την κοινή Διακήρυξη διάβασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής Λουκάς Φουρλάς.

Στην κοινή διακήρυξη οι κ. Δημήτρης Συλλούρης, Νίκος Βούτσης και Ali Abdel Aal αναφέρουν ότι στις σημερινές τους διαβουλεύσεις επαναβεβαίωσαν ότι η στενή διακυβερνητική συνεργασία των τριών χωρών είναι επωφελής και για τους λαούς των χωρών και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων αποφάσισαν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία στην ενέργεια, τον τουρισμό και την εκπαίδευση και πολιτισμό και ενδεχομένως και για άλλα θέματα, με στόχο την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων μέσω κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Στην κοινή Διακήρυξη αναφέρεται ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Τόνισαν, σε αυτό το πλαίσιο, τα οφέλη της μεγιστοποίησης της χρήσης των ΑΠΕ και συμφώνησαν να ενθαρρύνουν περαιτέρω συνέργειες στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Επίσης οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων αναφέρουν στη Διακήρυξη πως συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία στον τουρισμό μέσω κοινών πακέτων με στόχευση σε νέες αγορές και με διαφοροποίηση και αναβάθμιση κοινών θεματικών ταξιδίων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμπλοκής της Διασποράς.

Στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού οι κ. Συλλούρης, Βούτσης και Abdel Aal συζήτησαν τρόπους περαιτέρω καλλιέργειας της αλληλοκατανόησης και στενότερων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, ενώ επιπρόσθετα δόθηκε έμφαση στην προώθηση της διδασκαλίας της αραβικής και ελληνικής γλώσσας ως βασικό εργαλείο στο πλαίσιο αυτό.

Αναδείχθηκε στις συζητήσεις και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών και η ανάγκη να οικοδομηθεί συνεργασία και στο ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών.

Οι τρεις Πρόεδροι συμφώνησαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές. Συμφώνησαν επίσης σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων, μέσω τακτικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Αναδείχθηκε επίσης η χρησιμότητα της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας στο επίπεδο αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και νομοθετικής εμπειρίας.