You are here

Έγκριση προϋπολογισμού ταμείου ΑΠΕ με επικρίσεις

04/03/2021 18:19

Εν μέσω πυρών προς την κυβέρνηση για μη κάλυψη των ενεργειακών στόχων της κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για έλλειψη σχεδιασμού σε σχέση με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμησης ενέργειας, εγκρίθηκε  ο προϋπολογισμός του ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για το 2021.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε ομόφωνα, προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €48.661.901 και συνολικά έσοδα ύψους €22.692.662.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού έκανε λόγο για παραπλανητικές αναφορές βουλευτών σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει καλύψει τον υποχρεωτικό στόχο για ποσοστό 20% της συνολικής κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ.

Ανέφερε ωστόσο, ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη, όπως η πλειονότητα των κρατών μελών, να καλύψει τον στόχο του 10% για αξιοποίηση των ΑΠΕ και στον τομέα των μεταφορών. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει το πρόστιμο που προτίθεται να επιβάλει στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού πολλές από αυτές δεν έχουν πιάσει τον στόχο. 

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε στα μέσα του 2021 θα αρχίσει στην επιτροπή Εμπορίου η συζήτηση νέας πρότασης της κυβέρνησης για το τέλος ΑΠΕ, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την αναφορά της αρμόδιας υπουργού, ότι το 2022 θα εξαντληθεί το αποθεματικό του Ταμείου με το σημερινό τέλος 0,50 σεντ ανά κιλοβατώρα. Αναφέρθηκε επίσης, στη μη επίτευξη των στόχων της Κύπρου για ΑΠΕ στις μεταφορές, τονίζοντας ότι απαιτείται εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλία, είπε ότι τα λεφτά για τις ΑΠΕ «πετάχτηκαν στις ανεμογεννήτριες», προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν αξιοποίησε τον άφθονο ήλιο που διαθέτει σε σπίτια και δημόσια κτήρια, ενώ έκανε λόγο για «καρτέλ εισαγωγής πετρελαιοειδών».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η  μη κάλυψη των στόχων που τέθηκαν για τις ΑΠΕ από την ΕΕ επιφέρουν βαρύ πρόστιμο για τη Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια κατέθεσε σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων χωρίς να έχει ανάλογη ανταπόκριση.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υποστήριξε ότι δεν προωθήθηκε όπως θα έπρεπε η υγραεριοκίνηση και τα φωτοβολταϊκά στις οροφές των σπιτιών και πως η Κύπρος έμεινε πίσω στη χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές. Ανέφερε ότι το κόστος θα το πληρώσουν ακριβά οι πολίτες, αφού οι τιμές των ρύπων έχουν φτάσει στα ύψη.

Εξάλλου, η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου για το 2021, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €6.641.000 και συνολικά έσοδα €4.165.400.

Μ.Χ.