You are here

Εγκρίθηκε η κρατική εγγύηση €60 εκ. για ηλιοθερμικό πάρκο

07/02/2020 12:30

Η ολομέλεια της βουλής με 26 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και δύο αποχές ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης ύψους  €60,2 εκ.  για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου στην Άλασσα.

Η κυβερνητική εγγύηση αφορά την  εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd» ύψους €60.185.628 για χρηματοδότησής της ως φορέας εκμετάλλευσης του έργου «CY CSPc EOS Green Energy», το οποίο περιλαμβάνεται στο  ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα NER300 για έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση για την παραχώρηση της κυβερνητικής εγγύησης τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας, άλλες τρεις φορές αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφραζαν επιφυλάξεις ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από τους αρμοδίους.

Μετά την τελευταία αναβολή της ψήφιση της πρότασης από την ολομέλεια ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέστειλε επιστολή προς τη βουλή εκφράζοντας την επιθυμία του υπουργείου οικονομικών για προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία Alfa Mediterranean, από τη βουλή.

Σημειώνοντας παράλληλα ότι το ηλιοθερμικό πάρκο το οποίο θα είναι 50MW θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Σε παρέμβασή του μετά την έγκριση της εγγύησης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι υπερψηφίστηκε ένα έργο «που κατά παραδοχή και της κυβέρνησης πολύ πιθανόν να μην είναι εφικτό να γίνει». Ειδική αναφορά έκανε στους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «αν δεν γίνει το έργο θα είμαστε ακόμα πιο αργοπορημένοι και θα φάμε ακόμα περισσότερα πρόστιμα».

Αναφέρθηκε επίσης στο ψηλό κόστος που θα έχει ακόμη και να υλοποιηθεί για τους καταναλωτές η τιμή που έχει καθοριστεί. Το τρίτο και το πιο σημαντικό, είπε, είναι ότι δόθηκε η εντύπωση ότι δεν θα έχει ρίσκο η ΚΔ από τις εγγυήσεις.

«Εμείς», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «λέμε ότι θα έχει ρίσκο και επειδή έχει ρίσκο η ΕΕ όταν αποδεχθεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα ζητήσει την εγγύηση του οικείου κράτους. Όσοι ψήφισαν έβαλαν ένα ρίσκο ύψους 60 εκ. το οποίο αύριο μπορεί να κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν», είπε, σημειώνοντας «γι αυτό και εμείς ψηφίσαμε αρνητικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκολας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση τέτοιων έργων. «Δεν γίνεται να καλείται η βουλή να κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο αιτητής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. 

Της Ηρώς Ευθυμίου