You are here

Εκτός Ολομέλειας η πρόταση για πλαφόν στα καύσιμα

05/07/2022 15:26

Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκαλεί η μη συμπερίληψη στην ατζέντα της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης, 7 Ιουλίου, της πρότασης νόμου για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Σε δηλώσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης κατήγγειλε ότι η πρόταση νόμου δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας του σώματος,  παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκου Χατζηγιάννη.

«Ο λόγος του ανθρώπου δεν ισχύει, λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ» είπε και πρόσθεσε ότι η ευθύνη είναι στον πρόεδρο της Επιτροπής και όχι στην πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε ότι η κωλυσιεργία που παρατηρήται πλήττει καθημερινά τους καταναλωτές, καθώς όπως είπε "οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αλλά ουδείς πέραν του ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει σκοπό να πάρει μέτρα".

Τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες ώστε το θέμα να βρεθεί στην ατζέντα της Ολομέλειας της 7ης Ιουλίου και γνωστοποίησε ότι γίνονται ενέργειες προς την πρόεδρο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας την προηγούμενη Τρίτη έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του κ. Πασιουρτίδη και του κ. Χατζηγιάννη για την κατάθεση της πρότασης στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο της για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής δεσμεύθηκε ότι η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση νόμου του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί το υπουργείο Εμπορίου να επιβάλλει πλαφόν, όχι μόνο για σκοπούς αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες, ρύθμιση η οποία προβλέπεται σήμερα για τα αγαθά πρώτης ανάγκης,  τέθηκε ενώπιον της της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, με τους πλείστους βουλευτές να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του μέτρου αυτού για αναχαίτιση των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών Κωνσταντίνος Καραγιώργης είπε μιλώντας εξάλλου ενώπιον της επιτροπής πως διεθνώς μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου του 2022 οι τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκαν κατά 118%.

Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 180%, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 159% και οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 73%.

Βουλευτές επίσης αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, όπως επεσήμαναν, μετά δυσκολίας επιβιώνουν.

Της Ελένης Χαραλάμπους