You are here

Εν μέσω αντεγκλήσεων πήρε νέα αναβολή το ηλιοθερμικό πάρκο

24/01/2020 12:24

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων και αναφορών για συγκρουόμενα συμφέροντα εταιρειών πήρε νέα αναβολή η ψήφιση από τη βουλή, της κρατικής εγγύησης ύψους €60,2 εκ. για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου σε περιοχή της Άλασσας.

Τη νέα αναβολή ζήτησε αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Το θέμα για την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης ύψους  €60,2 εκ. προς την Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, η οποία προτίθεται να κατασκευάσει ηλιοθερμικό πάρκο 50 MW στην Κύπρο, αναβλήθηκε ήδη άλλες τρεις φορές από την ολομέλεια της βουλής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζητώντας νέα αναβολή του θέματος δήλωσε ενώπιον του σώματος ότι «υπάρχει μια επιστολή ημερομηνίας 17/1/2020 από το δικηγόρο της εταιρείας προς τον υπουργό γεωργίας Κώστα Καδή, με την οποία ζητά να αποσυρθεί το συγκεκριμένο αίτημα από τη βουλή για έγκριση της κρατικής εγγύησης».

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι από τη στιγμή που ο δικηγόρος της εταιρείας ζητά να αποσυρθεί η εγγύηση δεν μπορεί η βουλή να λειτουργήσει ως δικηγόρος της εταιρείας».

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης άφησε σαφείς αιχμές για συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ εταιρειών, διερωτούμενος εάν θα έχει επιπτώσεις για την κυβέρνηση η νέα αναβολή.

Υπέδειξε ότι, «όχι επειδή το ζητά ένας ιδιώτης ο οποίος μπορεί να εμπλέκεται, διότι μπορεί να συμφέρει περισσότερο τον ιδιώτη η αναβολή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί η εταιρεία να ζητήσει αποζημιώσεις ή να καταγγείλει το κράτος».

Έθεσε επίσης το ερώτημα εάν ο κ. Παπαδόπουλος που ζητά τη νέα αναβολή επικοινώνησε με τον υπουργό γεωργίας ο οποίος του συνέστησε να αναβληθεί εκ νέου η έγκριση του θέματος.

Λαμβάνοντας το λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έθεσε επίσης το ερώτημα «εάν η εταιρεία η ίδια ζητά την αναβολή διερωτώμαι γιατί η βουλή να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να συζητήσει και αποφασίσει για την κρατική εγγύηση».

Τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει η επιστολή και εάν θα πρέπει η βουλή να εγκρίνει την εγγύηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «δεν έχουμε πρόταση μιας συγκεκριμένης εταιρείας, έχουμε μια κρατική εγγύηση γι’ αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε. Εάν οποιοσδήποτε συνάδελφος ζητά την αναβολή δικαιούται. Αλλά έχουμε μια επιστολή ενός δικηγόρου της εταιρείας την οποία θα έπρεπε να στείλει προς την κυβέρνηση και στον πρόεδρο της βουλής για να αποσύρει το νομοσχέδιο».

Ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του βουλευτές, είπε ότι «θεωρώ πιο έντιμο και ίσιο εάν κάποιοι έχουν ερωτηματικά για την εγγύηση να ζητήσουν αναβολή».

Μετά από έντονη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών ο πρόεδρος της βουλής έδωσε αναβολή μέχρι τη νέα συνεδρία της ολομέλειας στις 7 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι, «στις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είσαστε έτοιμοι να ψηφίσετε ή απορρίψετε την κρατική εγγύηση». 

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού παραδέχτηκε ότι αποτελεί γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει με παρέμβαση ιδιώτη να αποφασίζει ή όχι η βουλή, ανέφερε πως, είναι παράδοξο να αποστέλλεται επιστολή που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές αργά χθες το απόγευμα, με την οποία ο ιδιώτης να αποσύρει αίτημα για εγγύηση και η βουλή θέλει να ψηφίσει υπέρ.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγω για ημιμάθεια, που είναι όπως ανέφερε χειρότερη της αμάθειας και είπε στο σώμα πως δόθηκαν απαντήσει για το έργο στην επιτροπή οικονομικών από τον έφορο κρατικών ενισχύσεων και την ΡΑΕΚ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι λήφθηκαν επιστολές από ανταγωνιστές και δήλωσε πως δεν θέλει η βουλή και το κίνημα να καταστούν το γρανάζι στα παιγνίδια ανταγωνισμού.

Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά ανταγωνισμού, είπε και διευκρινίζοντας το κίνημα θέλει το έργο, εισηγήθηκε να δοθεί αναβολή ορισμένου χρόνου. 

Της Ηρώς Ευθυμίου