You are here

Επιχορηγήσεις €58 εκ. στον προϋπολογισμό του ταμείου ΑΠΕ

19/02/2019 15:56

Μειωμένος κατά €949 χιλ. είναι ο προϋπολογισμός του ταμείου προώθησης και ενθάρρυνσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας για το 2019, περιλαμβάνοντας ωστόσο κονδύλια ύψους €58,6 εκ. για σκοπούς διάφορων επιχορηγήσεων.

Ο προϋπολογισμός του ταμείου ΑΠΕ εξετάστηκε σήμερα από την επιτροπή εμπορίου και προβλέπει έσοδα ύψους €49,28 εκ. εκ των οποίων €43,70 εκ. προέρχονται από την επιβολή του σταθερού τέλους κατανάλωσης επί της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, €4,80 εκ. από κυβερνητική χορηγία και €778 χιλ. από αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ €30 χιλ. αφορούν πρόνοια για άλλα έσοδα από επενδύσεις του ταμείου.

Οι συνολικές δαπάνες του ταμείου ανέρχονται στα €64,96 εκ. εκ των οποίων €58,61 εκ. αφορούν δεσμεύσεις για επιχορηγήσεις.

Από τα €58,6 εκ. τα €29,8 εκ. αφορούν δεσμεύσεις για τον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και τα €28,8 εκ. αφορούν δεσμεύσεις σκοπούς ΑΠΕ και ΕΞΕ και συγκεκριμένα για θέρμανση/ψύξη.

Νέο σχέδιο χορηγιών €25 εκ. για κατοικίες και μεταφορές

Στα €28,8 εκ. περιλαμβάνεται δαπάνη €25 εκ. για νέο σχέδιο παροχής χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και της ΕΞΕ στις κατοικίες και προώθηση των ΑΠΕ στις μεταφορές.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες που αφορούν την τροποποίηση του σχεδίου θερμομόνωσης οροφών κατοικιών για αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης και την παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για θερμομόνωση οροφής υφιστάμενης κατοικίας σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering).

Επίσης, περιλαμβάνεται η παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) με ειδικές διατάξεις για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή χορηγίας για αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου ενέργειας Στέλιο Χειμώνα, με βάση τα προγράμματα χορηγιών που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, το 2019 θα διατεθούν, €6,5 εκ. για σκοπούς θερμομόνωσης με κάλυψη του 30% της δαπάνης με όριο τα €1500 ανά περίπτωση και θα επιχορηγούνται τα συστήματα «net metering» από με ποσά από €3,6 χιλ. έως €4,5 χιλ. ενώ, παράλληλα, θα διατεθούν άλλες €300 χιλ. για αντικατάσταση θερμοσίφωνων.

Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι η Κύπρος παράγει σήμερα το 10% της ενέργειας την οποία καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες θα πρέπει μέχρι το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό να φθάσει στο 13% και μέχρι το 2022 στο 16%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είπε, βρίσκεται στις μεταφορές όπου η εισαγωγή των ΑΠΕ βρίσκεται στο 2,5% ενώ στόχος είναι να φθάσει στο 10%. Ο κ. Χειμώνας, σημείωσε ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση βιοκαυσίμων.

Ανησυχίες για τους δεσμευτικούς στόχους

Παρά την ικανοποίησή τους για τα σχέδια χορηγιών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, οι βουλευτές εξέφρασαν εκ νέου ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το ενδεχόμενο όπως διαφαίνεται, η Κύπρος να μην προλάβει να επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, σε σχέση με την εισαγωγή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού και στις μεταφορές.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης, την προώθηση χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να μην χρησιμοποιείται εύφορη γη για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.

Μ.Χ.