You are here

Εθνική στρατηγική για το υδρογόνο το 2022

14/01/2022 14:14

Εθνική στρατηγική για το υδρογόνο θα ετοιμάσει εντός του 2022 το υπουργείο Ενέργειας, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα “Ενεργειακή Μετάβαση – Τεχνολογίες Αποθήκευσης και Υδρογόνου”.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson και η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Στην λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται τεχνοκράτες και ειδικοί σε ενεργειακά θέματα, μεταξύ των οποίων οι Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Ενέργειας, Δρ Μαρία Γεωργιάδου Ανώτερη Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Clean Energy Transition, DG Research & Innovation, Δρ Σταύρος Παπαθανασίου Καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Τάσος Γρηγορίου Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής – ΑΗΚ και Δρ Κώστας Παπανικόλας Καθηγητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής, την οποία ανέγνωσε ο βουλευτής Κώστας Κώστα, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, δήλωσε ότι μέσω των εισηγήσεών τους θα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες τους, προσδίδοντας επιπρόσθετη αξία στα συμπεράσματα στα οποία, μετά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, αναμένουν να καταλήξουν.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία του Παρισιού, όπου τα κράτη μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση η ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία έως το 2050, μπαίνοντας στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.  

Ανάφερε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο η Ευρώπη να τεθεί σε τροχιά μετασχηματισμού προς μία κλιματικά ουδέτερη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.

Η πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

ΥΠΕΜΠ: Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο εντός του 2022

Από την πλευρά της σε ομιλία η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι είναι αναγκαία η διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ανέλαβε πρωτοβουλία για ετοιμασία ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, είπε ότι θα προωθήσουμε μέσω της Κυπριακής Προεδρίας του East Mediterranean Gas Forum, το 2022, πολιτικές και δράσεις που θα βοηθήσουν να γίνει η περιοχή μας πρωτοπόρος στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Η κ. Πηλείδου ανάφερε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και το Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), θα καθορίσουν, εντός του 2022, πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική της Κομισιόν «Fit for 55» και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Ανέλυσε τους έξι στόχους του Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, που όπως είπε ανέρχεται το 2020 στο 17%, ενώ ο εθνικός  στόχος ήταν 13%.

Μίλησε επίσης για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και πως μελετάται η ένταξη υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.  Δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι εντός του 2022 η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου θα ετοιμάσει εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέσω της Τεχνικής Επιτροπής και λαμβάνοντας τεχνική βοήθεια από καταρτισμένους συμβούλους.

ΡΑΕΚ: Η Κύπρος να θέσει στόχο πρότυπης πράσινης χώρας

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις των μελλοντικών ενεργειακών συστημάτων, στην ενεργειακή μετάβαση και στην αναγκαιότητα των τεχνολογιών αποθήκευσης και υδρογόνου.

Ακολούθως έκανε αναφορά στους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πιθανότητα μετάβασης της από́ την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου, καθώς επίσης και στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την επίτευξη αυτού́ του στόχου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη ρύθμιση των αναμενομένων αειφόρων συστημάτων όπως τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάγκη ένταξης συστημάτων αποθήκευσης, καθώς επίσης και στην ανάγκη της χρήσης ηλεκτρικών διασυνδέσεων και τεχνολογιών υδρογόνου για την άρση της απομόνωσης των νησιώτικων ενεργειακών συστημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να θέσει μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα 100% μέχρι το έτος 2050 και να μετατραπεί σε πρότυπη πράσινη χώρα φτάνει να προγραμματίσει σωστά.

Tο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έξυπνο και ψηφιοποιημένο, ευέλικτο, αποκεντρωμένο, ηλεκτρικά διασυνδεδεμένο και διασυνδεδεμένο με αγωγούς ή εικονικούς αγωγούς φυσικού αερίου ή υδρογόνου, όπου θα γίνεται χρήση υδρογόνου σε όλους τους ενεργειακούς τομείς, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, και ηλεκτροκίνησης, εξήγησε.

Θα απαιτηθεί μέγιστη χρήση ΑΠΕ για να «πρασινίσει» η Κύπρος

Ο Δρ Νικόλαος Λυμπερόπουλος, Διαχειριστής Έργων στο Clean Hydrogen Joint Undertaking ανέφερε από την πλευρά του ότι για την επίτευξη του στόχου περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς, θα απαιτηθεί η μέγιστη χρήση ΑΠΕ για να «πρασινίσουν» τομείς που μπορούν να εξ ηλεκτριστούν.

 Πρόσθεσε ότι για τους λοιπούς τομείς, θα χρησιμοποιηθεί πράσινο υδρογόνο – υδρογόνο που θα έχει παραχθεί από ΑΠΕ μέσω ηλεκτρόλυσης νερού – σαν τρόπος έμμεσου εξ ηλεκτρισμού.

Ανάφερε ότι πρόσφατη μελέτη που χρηματοδότησε το FCH JU ανάλυσε το ρόλο του υδρογόνου στα 27 κράτη μέλη σε σχέση με τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ – NECPs).

Η σχετική μελέτη για τη Κύπρο επισημαίνει όπως είπε ότι:

-Επί του παρόντος η διείσδυση του υδρογόνου περιορίζεται από το ότι δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Επιπλέον δεν γίνεται αναφορά για το υδρογόνο στο ΕΣΕΚ ή στην ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων

-Η Κύπρος έχει υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ, που ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους (4%) της προβλεπόμενης ζήτησης ενέργειας για το 2030.

-Ενεργειακές εφαρμογές του υδρογόνου ή φορέων υδρογόνου όπως η αμμωνία προβλέπονται μεσο-μακροπρόθεσμα (μετά το 2030) στους τομείς των μεταφορών (φορτηγά, αεροπλάνα, διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές) και της βιομηχανίας (θερμικές διαδικασίες).

-Προβλέπεται, για ένα χαμηλό και ένα υψηλό σενάριο, η εγκατάσταση 7-51 MW μονάδων ηλεκτρόλυσης που θα τροφοδοτούνται από 7-50 MW αιολικών και 8-56 MW φωτοβολταϊκών

-Αντίστοιχα προβλέπεται η ανάπτυξη 3-6 σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο για την τροφοδοσία 1500-3000 οχημάτων υδρογόνου, έως 300 φορτηγών και παραγωγή 9-86 GWh/έτος συνθετικών καυσίμων για αεροπλάνα.

-Οι εκπομπές CO2 θα περιοριστούν κατά 10-30 kTons. Θα γίνουν συνολικά μέχρι το 2030 επενδύσεις 40-240 εκ. ευρώ με προστιθέμενη αξία 5-30 εκ. ευρώ ανά έτος

-Το υδρογόνο θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα κατά 0.03-0.14 TWh/έτος.

-Θα δημιουργηθούν 100-700 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες.

Της Ελένης Χαραλάμπους