You are here

Ετοιμάζουν αλλαγές για ταμείο ΦΑ τα κόμματα

12/02/2019 06:43

Σειρά τροπολογιών αναμένεται να καταθέσουν τα πλείστα κόμματα στην ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τη σύσταση και τη λειτουργία του εθνικού ταμείου επενδύσεων.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών και την απόρριψη εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών όλων των εισηγήσεων για ουσιαστικές αλλαγές επί των προωθούμενων νομοθετημάτων που είχαν κατατεθεί, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πλην του ΔΗΚΟ ετοιμάζονται να καταβάλουν μια τελευταία προσπάθεια για να επιφέρουν αλλαγές στα κείμενα.

Σε κατάθεση κοινών τροπολογιών ετοιμάζονται να προχωρήσουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Το σύνολο των τροπολογιών αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών μέχρι και την Παρασκευή με τα κόμματα να επικεντρώνονται κυρίως, στα σημεία που έχουν ήδη επισημάνει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε σχέση με την λειτουργία, τον έλεγχο και τους σκοπούς για τους οποίους θα αξιοποιείται το ταμείο, τα οποία είχαν μεταφραστεί σε τροπολογίες που αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την εκτελεστική εξουσία.

Μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να επιχειρήσουν να εισάγουν στο νόμο οι βουλευτές, περιλαμβάνεται ο έλεγχος των συμβολαίων που θα συνάπτονται από το γενικό ελεγκτή, η κάλυψη του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων εφάπαξ, η αφαίρεση της αρμοδιότητας του υπουργού οικονομικών να εκδίδει οδηγίες και να προσδιορίζει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη επίδοση του ταμείου.

Στις βασικές επιδιώξεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδεχομένως να μεταφραστούν σε τροπολογίες συγκαταλέγεται επίσης, ο καθορισμός της αμοιβής του εκτελεστικού διευθυντή και του προσωπικού του οργανισμού με βάση τις κλίμακες των υπαλλήλων του δημοσίου, καθώς και δαπάνη μέρους των εσόδων για προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση των ΑΠΕ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί αύξηση του ποσοστού των εσόδων που θα χρησιμοποιούνται προς κάλυψη του δημοσίου χρέους και αποσύνδεση των εσόδων του ταμείου από το δημόσιο χρέος και την αποπληρωμή του.

Οι αλλαγές που θα επιδιώξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφορούν σημαντικές πτυχές των ρυθμίσεων, οι οποίες όμως δύσκολα θα κερδίσουν τη στήριξη της πλειοψηφίας για να ενσωματωθούν στη νομοθεσία εφόσον το ΔΗΚΟ δεν φαίνεται έχει δείξει προθυμία για στήριξη τροπολογιών.

Της Μαρίας Χαμπή