You are here

Φωνές ΔΗΣΥ για εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών Λάρνακας

19/03/2010 12:09
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει από κοινού με το Δήμο Λάρνακας σε έκδοση διατάγματος τερματισμού χρήσης για όλες τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, απεήθυνε ο βουλευτής Λάρνακας και Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσος Μητσόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι, οι Λαρνακείς δεν θα ανεχθούν άλλο εμπαιγμό και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων.

Σύμφωνα με σημερινό δελτίο Τύπου του κ. Μητσόπουλου, στην ομιλία του χθες βράδυ στη βουλή, στο κεφάλαιο Δ’, αναφορικά με την υποχρέωση της Κύπρου για διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών για 90 μέρες και την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονου Ενεργειακού Κέντρου, κατάγγειλε τις κυβερνήσεις των τελευταίων επτά χρόνων για έλλειψη σχεδιασμού, απαράδεκτη ολιγωρία και ανικανότητα στην υλοποίηση ενός στρατηγικού στόχου.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι η έλλειψη σύγχρονου ενεργειακού κέντρου υποχρεώνει την Κύπρο να καταβάλλει ετησίως υπέρογκα ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για αποθήκευση αποθεμάτων στην Ελλάδα και την Ολλανδία, περιορίζει τις δυνατότητες ανταγωνισμού και μείωσης των τιμών καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών και δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίων.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε το 2001 μεταξύ κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας για μετακίνηση του διυλιστηρίου και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προέβλεπε μεταξύ άλλων την έκδοση διατάγματος για τερματισμό χρήσης για όλες τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, το διορισμό τεχνικής επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος δημιουργίας του Ενεργειακού Κέντρου και μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και την εκπόνηση σχεδίου περιοχής για την ορθολογιστική ανάπτυξη του χώρου που θα απελευθερωθεί μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Προέβλεπε επίσης τη συμπλήρωση της κατασκευής του νέου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό μέχρι το έτος 2007-2008, τη λειτουργία διπλών εγκαταστάσεων για περίοδο δύο χρόνων μέχρι το 2010, τον τερματισμό λειτουργίας διυλιστηρίων και εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών το 2010 και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου που σήμερα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα μέχρι το 2012.

Ο κ. Μητσόπουλος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι καμιά από τις συγκεκριμένες πρόνοιες δεν υλοποιήθηκε και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι με την εγκληματική τους ανικανότητα στερούν δυνατότητες από την κυπριακή οικονομία και καταδικάζουν τη Λάρνακα σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υπανάπτυξη, προσθέτοντας παράλληλα τους σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας που δημιουργούνται για χιλιάδες πολίτες από την γειτνίαση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου με πυκνοκατοικημένες οικιστικές περιοχές.

Επιπρόσθετα παρέθεσε αποσπάσματα δηλώσεων και ομιλιών του Προέδρου Χριστόφια σε προεκλογική του συνέντευξη που διαβεβαίωνε ότι το Ενεργειακό Κέντρο θα είναι έτοιμο το 2010 και τριών υπουργών Εμπορίου με τις οποίες επίσης διαβεβαίωναν ότι το Ενεργειακό Κέντρο θα ήταν έτοιμο, ο Γιώργος Λιλλήκας το 2009, ο Αντώνης Μιχαηλίδης έως το 2010 και ο Αντώνης Πασχαλίδης έως το 2012, καταλήγει η ανακοίνωση.