You are here

Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

01/06/2023 18:47

Την απλοποίηση των διαδικασιών και την κατάργηση της άδειας οικοδομής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες υφιστάμενων οικοδομών, ενέκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε σήμερα καλύπτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με την μέθοδο net metering όπου γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τις ΑΠΕ στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, η Βουλή ψήφισε την τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται επί του κελύφους υφιστάμενης οικοδομής να μη θεωρούνται προσαρτήματα σε οικοδομή και για την εγκατάστασή τους να μην απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής από την αρμόδια αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εξέταση της πρότασης νόμου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας, της Ένωσης Δήμων εξέφρασαν επιφυλάξεις με την προτεινόμενη ρύθμιση, διότι αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου και ανάληψης ευθύνης από τους αρμοδίους για σκοπούς ασφάλειας της εγκατάστασης. 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της όλης συζήτησης, η επιτροπή αποφάσισε την εξαίρεση από την προτεινόμενη ρύθμιση, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος επί του κελύφους οικοδομής η οποία έχει κηρυχθεί ως διατηρητέα ή ως αρχαίο μνημείο και εμπίπτει σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

ΔΗΣΥ: Αναγκαία η προτεινόμενη ρύθμιση

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές και να εξαλειφθεί τυχόν αχρείαστη γραφειοκρατία, με σκοπό την ενίσχυση της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Επεσήμανε ότι δεν θα απαιτείται άδεια οικοδομής πλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  καθώς όπως είπε στόχος είναι η προώθηση αποκεντρωμένα της εγκατάστασης μεγάλου αριθμού ΑΠΕ, για στήριξη των πολιτών και για μεταβίβαση στην πράσινη ενέργεια.

ΑΚΕΛ: Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα   μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ανέφερε ότι ο κύπριος καταναλωτής πληρώνει ίσως το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη παρά την ηλιοφάνεια που επικρατεί στην χώρας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ανάφερε ότι οι λόγοι είναι τρεις και συγκεκριμένα, το ότι δεν έγινε κατορθωτό να έρθει μέχρι σήμερα το φυσικό αέριο, η καθυστέρηση στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και ο τρίτος ότι δεν καταφέραμε να έχουμε σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Επέρριψε ευθύνες για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εγκατάσταση οικιακών συστημάτων στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι διάταγμα έδωσαν το δικαίωμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να εισπράττουν τέλος για την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε επίσης σε δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, καθώς αρχές ζητούσαν κατά το δοκούν έγγραφα και βεβαιώσεις, μεταξύ των οποίων και πολεοδομική άδεια για την εγκατάσταση φ/σ.

ΔΗΚΟ: Στόχος η εγκατάσταση φ/σ σε κάθε σπίτι

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ανέφερε ότι η πρόταση νόμου προέκυψε μετά από ζωντανή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου αποφασίσθηκε ότι πολλά από τα εμπόδια και καθυστερήσεις που συζητούνταν στην Βουλή για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών  συστημάτων θα μπορούσαν να περιοριστούν με την συγκεκριμένη τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Αναφέρθηκε και σε μια νέα διάσταση του θέματος, καθώς όπως είπε η τεχνολογία προχωρεί με πολλή γρήγορους ρυθμούς και είναι ποιο εφικτό και προσιτό πλέον να αποκτήσουν τα κυπριακά νοικοκυριά φωτοβολταικά συστήματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κατοικία στην χώρα μας.

Δήλωσε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο που θα είναι εφικτή και η αποθήκευσης της ενέργειας αυτής, θα είναι εφικτό να μηδενιστεί η κατανάλωση συμβατής ενέργειας από τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΔΕΚ: Άμεση λήψη τεσσάρων δράσεων

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε τέσσερις δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα, για την βοήθεια των πολιτών. Πρόσθεσε ότι πρώτο είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, και η απλοποίηση των διαδικασιών για εγκατάσταση φ/σ σε κατοικίες, κάτι που συμβάλλει και η πρόταση που έχουν ενώπιον τους για ψήφιση.

Δεύτερο, είπε ότι θα πρέπει η χορηγία να καταβάλλεται στην αρχή και όχι μετά την εγκατάσταση των φ/σ, τρίτο δήλωσε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναβάθμιση του δικτύου της καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες για εγκατάσταση φ/σ σε όλες τις περιοχές της Κύπρου και τέταρτο, είπε ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την αποθήκευση της ενέργειας.

ΔΗΠΑ: Δώρο άδωρο η χορηγία

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε από πλευράς του ότι δεν θεωρούν λογικό οι πολίτες να πληρώνουν πέραν της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, επιπρόσθετες μελέτες, εξοπλισμό και αναβαθμίσεις χιλίων ευρώ, την ίδια ώρα που η χορηγία που λαμβάνουν ανέρχεται σε €1500 μόνο.

Χαρακτήρισε την χορηγία δώρο άδωρο και είπε ότι στόχος τους είναι να αποφύγουν την γραφειοκρατία και να βοηθήσουν τους πολίτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά στις οικίες τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οικολόγοι: Ακολουθούν δύο αυξήσεις στα καύσιμα

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος που καταβάλλουν οι πολίτες για την αγορά ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας ότι καταβλήθηκαν €250 εκατ. από το 2005 και μέχρι σήμερα, καθώς δεν λήφθηκαν μέτρα για μείωση του κόστους.

Τόνισε ότι αντί να διευκολύνεται η εγκατάσταση των φ/σ, αντίθετα καταβάλλονταν προσπάθειες για μην είναι προσιτά στο κόσμο, αναφέροντας ως παράδειγμα πρόνοια που ήταν σε ισχύ μέχρι πρόσφατα και επέτρεπε την εγκατάσταση συστημάτων που θα κάλυπταν το 80% των αναγκών του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο αυξήσεις που ακολουθούν στα καύσιμα το επόμενο διάστημα, καθώς όπως είπε δεν επιτεύχθηκε ο στόχος μας στις μεταφορές και δεύτερο η αλλαγή φορολόγηση των καυσίμων από την ευρωπαϊκή ένωση, που θα είναι με βάση τους ρύπους.

Της Ελένης Χαραλάμπους