You are here

Η Βουλή ψήφισε νόμο για κάλυψη ελλείμματος στον ΔΣΜΚ

30/10/2020 14:59

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα, με 52 ψήφους υπέρ, τροποποίηση του νόμου του προϋπολογισμού του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), με στόχο την κάλυψη δαπάνης ύψους €148.686, η οποία προέκυψε από την επιβολή εταιρικού φόρου επί του πλεονάσματος του ΔΣΜΚ για το έτος 2019.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, καθώς και τα όσα δήλωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι, στον προϋπολογισμό του ΔΣΜΚ για το έτος 2019, όπως αυτός εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €1.000 για την κάλυψη δαπάνης εταιρικού φόρου (κεφάλαιο 3, άρθρο 300).  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο πιο πάνω άρθρο προέκυψε συνολικό έλλειμμα ύψους €278.468 έπειτα από φορολόγηση επί του πλεονάσματος που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό του ΔΣΜΚ για το έτος 2019.
 
Το εν λόγω πλεόνασμα δημιουργήθηκε μετά από εξοικονομήσεις που προέκυψαν σε διάφορα κονδύλια, με σημαντικότερη τη μη πλήρωση μεγάλου αριθμού κενών θέσεων προσωπικού για τις οποίες είχε γίνει σχετική πρόβλεψη, καθώς και από εξοικονομήσεις στο κεφάλαιο που αφορά την αγορά υπηρεσιών από τρίτους.
 
Για την κάλυψη του συνολικού ελλείμματος που προέκυψε, ο διευθυντής του ΔΣΜΚ ενέκρινε τη μεταφορά πιστώσεων από άλλα άρθρα του προϋπολογισμού.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, οι πιο πάνω πιστώσεις συνολικού ύψους €129.782 μεταφέρθηκαν στο άρθρο 300 του κεφαλαίου 3, «Εταιρικός Φόρος», για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος που προέκυψε σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.
 
Συναφώς, εξακολουθούσε να παραμένει ελλειμματικό υπόλοιπο ύψους €148.686 στο άρθρο «Εταιρικός Φόρος», το οποίο πρέπει να καλυφθεί, και προς τον σκοπό αυτό έχει υποβληθεί το νομοσχέδιο.