You are here

Καταδίκασαν τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ οι βουλευτές

10/05/2019 13:17

Σε ομόφωνη καταδίκη των ενεργειών των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησαν τα κόμματα κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας,  ενώ ο ΔΗΣΥ προχώρησε σε κατάθεση σχετικού ψηφίσματος που αναμένεται να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κομμάτων τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος από το βήμα της ολομέλειας, ενόψει και της σύγκλισης του εθνικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα ενημερωθούν περαιτέρω για το θέμα, καλώντας σε ενότητα και ομοψυχία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ζητηθεί ενεργοποίηση άρθρου της συνθήκης της Λισαβόνας αναφορικά με την αμοιβαία συνδρομή εκ μέρους των κρατών μελών, σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται επιθετικές ενέργειες.

Σημείωσε ότι στον πολιτικό κόσμο και στον λαός πρέπει να επικρατήσει ενότητα και ομοψυχία για να επέλθουν τα καλύτερα αποτελέσματα με στόχο μια ελεύθερη ευρωπαϊκή Κύπρο.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος θα είναι πιο ισχυρή εάν υπάρξει ομοφωνία και ενότητα. Αλλά, πρόσθεσε ότι «δεν θα παρασυρθούμε από απόψεις που όχι μόνο δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα αλλά θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στο πιο σημαντικό θέμα που είναι η λύση του κυπριακού».

Συμφώνησε στο ότι στην Τουρκία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εάν συνεχίσει αυτές τις ενέργειες αλλά, όπως είπε, θα πρέπει ταυτόχρονα να ληφθεί υπόψη το διεθνές περιβάλλον.

Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία με ξεκάθαρο τρόπο προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι τερματίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και μόνο με συνεργασία της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις να συζητηθεί μαζί της το θέμα χάραξης της ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για τη σημαντικότερη παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση, αλλιώς όπως είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει την επεκτατκότητά της και τις πειρατικές ενέργειες με την Κύπρο να κινδυνεύει να χάσει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Χαιρέτισε τις δηλώσεις και ανακοινώσεις εκ μέρους ξένων κρατών και κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετές οι δηλώσεις και πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις διπλωματικής, οικονομικής και εμπορικής φύσης, τα οποία όπως είπε καθυστέρησαν εδώ και μια πενταετία να προωθηθούν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να απαιτηθεί τη αεροναυτική συνδρομή της ΕΕ για την προστασία από τις παραβιάσεις και τις γεωστρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ορθές αλλά φαίνεται πως δεν είναι αρκετές, όπως είπε. Σημείωσε ότι περισσότερα θα λεχθούν στο εθνικό συμβούλιο όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον ΠτΔ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την σχετική τοποθέτηση του γγ των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος όπως είπε, δεν νομιμοποιείται να διατηρεί ίσες αποστάσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις όταν αυτές περιορίζονται σε ψηφίσματα και ανακοινώσεις με μη δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι είναι ώρα δράσης συντονισμού και ενότητας και τόνισε πως πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι στην εσωτερική αντιπαράθεση για να υπάρξει οργάνωση προς αντιμετώπιση της νέας τουρκικής απειλής και επιβολής.

Της Μαρίας Χαμπή