You are here

Κατάργηση ΦΠΑ σε καύσιμα και ρεύμα αποφάσισε η βουλή

14/07/2022 18:13

Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, υιοθέτησε η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα με 32 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο πρόταση νόμου που υπογράφουν το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί προσπάθεια των τριών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, για ενοποίηση των προτάσεων, για προώθηση κοινής πρόταση νόμου για λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό.

Επιτεύχθηκε όμως συμφωνία μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για απόσυρση της πρότασης της ΔΗΠΑ και προώθησης από κοινού της πρότασης του ΔΗΚΟ, ενώ τα κόμματα αποφάσισαν αλληλοστήριξη των προτάσεων τους.

Σημειώνεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναπέμψει τους νόμους ψήφισε η Βουλή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ενημέρωσε πρόσφατα την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών το κράτος θα έχει συνολική απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των τριών προτάσεων Νόμου ύψους €75 εκατ. για διάστημα 6 μηνών, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, για την πρόταση που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ  και προστέθηκε η ΔΗΠΑ, και αφορά τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε πως θα απαιτηθεί κονδύλι ύψους €45 εκατ.

Για την πρόταση που κατατέθηκε από τον γ.γ.του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, η οποία προβλέπειτη μην επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, η οποία τροποποιεί τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο, το υπουργείο κοστολόγησε ότι η κυβέρνηση θα απωλέσει από τα έσοδα της κονδύλι ύψους €30 εκατ.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι λόγω των αυξημένων τιμών το κράτος έχει αυξημένα έσοδα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση βλέποντας τα αυξημένα έσοδα έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω κατά 1 δισ. ευρώ».

«Επομένως υπάρχουν οι δυνατότητες να κάνουμε αυτό το προσωρινό μέτρο», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτιμά τα στοχευμένα μέτρα αλλά «είναι τέτοια η κατάσταση στην κοινωνία που δεν μπορούμε να πάμε στα στοχευμένα μέτρα».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε σε κρίση ακρίβειας και αύξησης του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με μια μονοκονδυλιά».

Ανέφερε ότι η κάθε χώρα προσπαθεί να προωθεί ανακουφιστικά μέτρα «για να μειώνει την δυσμενή επίπτωση στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που πραγματικά επηρεάζονται στον μέγιστο βαθμό» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση προώθησε δύο δέσμες μέτρων με την πρώτη να είναι ύψους 193 εκ. ευρώ σε σχέση με οριζόντια μέτρα (μείωση ΦΠΑ για τους ευάλωτους στο 5% και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο), ενώ προχώρησε στην στόχευση για να στηρίξει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστίνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει και τις δύο προτάσεις και πρόσθεσε ότι η πρόταση ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ είναι μια πρόταση κοστολογημένη, εφικτή και μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους.

Η κ. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση ιεραρχεί την δυσκολία και την δυσπραγία του κυπριακού λαού στην σωστή της θέση και πρόσθεσε ότι όταν «η Κυβέρνηση ιεραρχεί την αγορά πολυτελών κτιρίων» για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες στα 21 και 22 εκ. ευρώ «κατά την άποψη μας τα 44 εκ. που κοστολογούμε την πρόταση μας για να βοηθήσουμε τον κόσμο είναι απολύτως εφικτά και στα πλαίσια που μπορεί το κράτος να αντέξει».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαραλάμπος Θεοπέμπτου είπε ότι φθάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε 100 και 200 εκ. ευρώ ρίπους της ΑΗΚ και «δεν έκαναν τίποτε τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι δεν έκαναν γιατί εισπράττουν.

Ανέφερε επίσης ότι θα επιβληθεί ακόμη 22% αύξηση στον ηλεκτρισμό σε λίγες ημέρες και πρόσθεσε πως καύσιμα και ηλεκτρισμός είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που όλοι έπρεπε να αναζητήσουμε λύση και πρόσθεσε πως το Κίνημα θα υποστηρίξει και τις δύο προτάσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε απευθυνόμενος στον ΔΗΣΥ ότι «δεν γίνεται όλες οι δικές μας προτάσεις να είναι λαϊκίστικές και οι προτάσεις από το Υπουργείο να είναι σωστές» και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια καλπάζει και «οφείλουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμα αρνητική η απάντηση από το ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ψηφιστούν και άλλες προτάσεις πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της μείωσης των φορολογιών και προχώρησε σε μειώσεις αλλά με ένα βιώσιμο, όπως είπε, σωστό τρόπο και πρόσθεσε πως υπήρξαν και μόνιμες μειώσεις φορολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Κουλλά είπε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να ανακουφίσουμε εκείνους που πρέπει από τις συνέπειες της ακρίβειας και πρόσθεσε ότι «όλοι πλήττονται από την ακρίβεια αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη».

 

Της Ελένης Χαραλάμπους