You are here

Καθησυχάζει το υπουργείο για εγγύηση Alfa Mediterranean

30/01/2020 06:49

Την επιθυμία του υπουργείου οικονομικών για προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία Alfa Mediterranean από τη βουλή, εκφράζει σε επιστολή του ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Η επιστολή θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών κατά την επόμενη της συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, οπόταν και αναμένεται η τοποθέτηση των μελών ως προς την έγκριση της απόφασης για παραχώρηση εγγύησης ή όχι.

Παράλληλα, η επιστολή αποτελεί συνέχεια των εξελίξεων της περασμένης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η τοποθέτηση της ολομέλειας επί του θέματος αναβλήθηκε αφού έγινε αναφορά σε επιστολή του δικηγόρου της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν επιθυμούσε τη συνέχιση της διαδικασίας για έγκριση της εγγύησης.

Αναφορά στην εν λόγω επιστολή κάνει ο υπουργός οικονομικών, σημειώνοντας ότι ζητήθηκε προσωρινή απόσυρση του θέματος. Η ολομέλεια της βουλής θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος στην επόμενη της συνεδρίαση τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Πετρίδης στην επιστολή του καθησυχάζει τη βουλή σημειώνοντας ότι «μέσα από τη διαδικασία παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης και των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο της νομικά δεσμευτικής πράξης, θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του κύπριου φορολογούμενου.

Παράλληλα, προστίθεται ότι πριν από την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού προς τον φορέα εκμετάλλευσης, δηλαδή την εταιρεία, θα προσκομίζεται εκ μέρους του ισόποσο ποσό τραπεζικής εγγύησης.

«Με βάση τα όσα αναφέρονται πιο πάνω και σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί της λογιστικής και δημοσιονομικής διαχείρισης και περί του χρηματοοικονομικού ελέγχου της Δημοκρατίας νόμων, το υπουργείο οικονομικών επιθυμεί την προώθηση της διαδικασίας κύρωσης της κυβερνητικής εγγύησης από τη βουλή των αντιπροσώπων», καταλήγει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της εταιρείας Alfa Mediterranean εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την ΕΕ, μέγιστου συνολικού ποσού ύψους €60,2 εκ.

Ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι για την οποιαδήποτε εκταμίευση ποσών από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα NER300 (προκαταβολική χρηματοδότηση και ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως για περίοδο πέντε ετών, αναλόγως της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο) προς τον φορέα εκμετάλλευσης, μέσω του υπουργείου γεωργίας, απαιτείται η έγκριση της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης.

Στην επιστολή του το υπουργείο δεν αναφέρει την εγγύηση της τιμής πώλησης της ενέργειας, που ως γνωστό είναι η βασική αιτία που το θέμα παραπέμφθηκε στη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ, χωρίς να έχει ληφθεί, μέχρι στιγμής, η απάντηση της.

Το έργο περιλαμβάνεται στη λίστα που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προειδοποιητική επιστολή που έστειλε στην Κύπρο για συστηματικές παραβιάσεις περιβαλλοντικών νομοθεσιών.

Η εταιρεία αμφισβητεί τις διαπιστώσεις της Επιτροπής και τονίζει ότι έλαβε τις σχετικές άδειες από τα αρμόδια σώματα της Κύπρου, καθώς κρίθηκε ότι το έργο, που είναι κοντά στην Κοιλάδα του Λιμνάτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000. 

M.X.