You are here

Κηροζίνη μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια

29/11/2022 11:53

Την άρση της απαγόρευσης πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων κατά τις ώρες που είναι κλειστά, εξέτασε αυτεπάγγελτα σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου.

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, ο οποίος σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία τόνισε ότι η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί μεγάλα προβλήματα κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν σόμπες ή άλλες συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με κηροζίνη.

Όπως εξήγησε, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να προμηθευτούν κηροζίνη, όταν τα πρατήρια είναι κλειστά, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Ο κ. Γιακουμή επεσήμανε ότι το σχετικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού κόσμου, καθώς οι υποδομές στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονολογούνται, με αποτέλεσμα οι σόμπες κηροζίνης να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δήλωσε ότι η ανάγκη για απελευθέρωση της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη προκύπτει και από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γενικότερα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του Τμήματος Τελωνείου για ζητήματα φοροδιαφυγής, γι’ αυτό και εισήγησή μας, όπως λειτουργήσουν οι χρηματοδέκτες των πρατηρίων για διάθεση κηροζίνης έστω πιλοτικά για τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε.

«Στόχος μας είναι η υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο την ακρίβεια, αλλά και να ανταπεξέλθουν στους κρύους μήνες του χειμώνα», πρόσθεσε περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι διαβούλευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για το ζήτημα με τους πρατηριούχους να αντιμετωπίζουν θετικά το σχετικό αίτημα, ενώ από πλευράς Τελωνίου επισημάνθηκε ο κίνδυνος απώλεια εσόδων από φόρους, από τη χρήση κηροζίνης σε οχήματα.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Ενέργειας, ανέφερε ότι η καταγραφή αύξησης σε πωλήσεις κηροζίνης είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τις επιφυλάξεις τους, ενώ ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας των καταναλωτών πρόσθεσε ότι, αν και η νόθευση των καυσίμων δεν αποτρέπεται πλήρως με την απαγόρευση πώλησης κηροζίνης από αυτόματους χρηματοδέκτες, παρ’ όλ’ αυτά η άρση της αφήνει ακόμα ένα μικρό παράθυρο για όσους επιχειρούν τη νόθευση των καυσίμων.

Από πλευράς των μελών της Επιτροπής διατυπώθηκε η εισήγηση για πιλοτική εφαρμογή της άρσης της απαγόρευσης για τους χειμερινούς μήνες του 2023, κάτι το οποίο ζητήθηκε να εξετάσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Οι αρμόδιες αρχές, αναμένεται να επανέλθουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για το κατά πόσο θα προχωρήσουν ή όχι στην άρση της απαγόρευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι η Βουλή έχει θεσπίσει «πανίσχυρη νομοθεσία για τους ποιοτικούς ελέγχους καυσίμων» και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να την αξιοποιήσουν, προκειμένου να πατάξουν τα φαινόμενα νόθευσης καυσίμων.

Πρόσθεσε, δε ότι η ανάμιξη των καυσίμων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Είναι καθαρά υποκρισία να λέμε ότι δεν πρέπει να πωλείται μέσω χρηματοδεκτών η κηροζίνη, για να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, που έτσι κι αλλιώς είναι στο πλαίσιο του εφικτού να συμβεί», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Χατζηγιάννη, ενώ σημείωσε ότι η άρση της απαγόρευσης θα υποβοηθήσει την κάλυψη αναγκών ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από περίπου οκτώ χρόνια αποφασίσθηκε η απαγόρευση άντλησης του συγκεκριμένου καυσίμου μέσω χρηματοδέκτη γιατί είχε εξακριβωθεί εκτεταμένη χρήση του σε οχήματα.

Με διάταγμα απαγορεύθηκε η πώληση του συγκεκριμένου καυσίμου από αντλίες, ως μέτρο αποτροπής προς τους οδηγούς να εφοδιάζουν τα οχήματα τους με κηροζίνη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εφοδιάζονται κηροζίνη σε παγούρια.

Σημειώνεται ότι η κηροζίνη είναι εξαιρετικά εύφλεκτο καύσιμο, το χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις αερομεταφορές, αλλά και σε σόμπες κηροζίνης.  

Της Ελένης Χαραλάμπους