You are here

Κρατική εγγύηση €60 εκ. για δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου

27/11/2019 07:04

Την έγκριση της βουλής για κυβερνητική εγγύηση €60,2 εκ. προς την Alfa Mediterranean Enterprises ζητά ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου 50MW που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε επιστολή του προς τη βουλή, ο υπουργός σημειώνει ότι το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκε στις 15 Νοεμβρίου για την πρόθεση παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους €60,2 εκ. προς όφελος της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises για χρηματοδότηση του έργου CY CSPc EOS Green Energy.

Η εταιρεία αιτήθηκε για παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης για κάλυψη της χρηματοδότησής της ως φορέας εκμετάλλευσης του έργου το οποίο περιλαμβάνεται στα καινοτόμα έργα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού NER300.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για παροχή κυβερνητικής εγγύησης πέραν του €1 εκ. ζητείται η έγκριση της βουλής.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, στο πλαίσιο εξέτασης του αιτήματος το γενικό λογιστήριο θεωρεί ότι το έργο περιλαμβάνεται στις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου γεωργίας, πληροί τα κριτήρια παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης και είναι βιώσιμο. Θέτει όμως ως προϋπόθεση την πλήρη εξασφάλιση της ανακτησιμότητας τυχόν μελλοντικών ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από την εγγύηση αυτή.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν της έγκρισης από τη βουλή, η οριστικοποίηση της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προϋποθέτει την προσκόμιση τραπεζικής εγγύησης €60,2 εκ. προς όφελος της Δημοκρατίας, εξασφάλιση σχετικής γνωμοδότησης από τον έφορο ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και την υπογραφή της νομικά δεσμευτικής πράξης από την εταιρεία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Επισυνάπτεται η επιστολή του υπουργού οικονομικών προς τη βουλή.

Της Γεωργίας Χαννή