You are here

Με καθυστέρηση στο γενικό εισαγγελέα σκάνδαλο με ΑΠΕ

05/12/2019 17:23

Το δρόμο για το γενικό εισαγγελέα πήρε έστω και καθυστερημένα, ένα μεγάλο σκάνδαλο  που αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και έγινε το 2008, δήλωσε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενώπιον της βουλής.

Το θέμα τέθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου  στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης του γενικού ελεγκτή για το διαχειριστικό έλεγχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης «το 2008 το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της αγοράς ενέργειας στην τιμή των 16 σεντ την κιλοβατώρα, με την πρόνοια ότι κάθε τέσσερα χρόνια, θα υπήρχε αναθεώρηση και μείωση των τιμών. Σύμφωνα με την μελέτη το κράτος θα εξοικονομούσε σε 20 χρόνια γύρω στα €55 εκ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος, είπε ότι η αλλαγή έγινε από την τότε τεχνοκρατική επιτροπή που είχε διοριστεί, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποια ήταν τα άτομα που απάρτιζαν τη συγκεκριμένη επιτροπή.

Ο  κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι «η  σχετική απόφαση εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ύστερα αφαιρέθηκε η πρόνοια».

Εντούτοις σημείωσε «μια επιτροπή φάντασμα στο υπουργείο εμπορίου, αφού σήμερα δεν μπορούν να εντοπιστούν τα ονόματα τους, αφαίρεσε την πρόνοια για αναθεώρηση των τιμών κάθε τέσσερα χρόνια, χωρίς να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, ούτε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Έτσι οι εταιρίες συνήψαν συμφωνίες για πώληση ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τιμή των 16 σεντ ανά κιλοβατώρα και για διάστημα 20 χρόνων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης της τιμής.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι τιμές ανά κιλοβατώρα από ανανεώσιμες πηγές είναι κάτω από 10 σεντ.

Την ίδια ώρα, όπως λέχθηκε, κλήθηκε καθηγητής από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ετοίμασε έκθεση για τις τιμές, χωρίς ποτέ να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του, οι οποίες έκαναν λόγο για χαμηλότερες τιμές ανά κιλοβατώρα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, μετά τη συνεδρία δήλωσε ότι «μας απασχόλησε ένα απίστευτο γεγονός για το οποίο ο έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων κάνει λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής», προσθέτοντας ότι «μια επιτροπή φάντασμα, το 2008, αποφάσισε να απαλείψει, να ακυρώσει, να εξαφανίσει την πρόνοιά της τότε απόφασής του υπουργικού συμβουλίου με την οποία θα ήταν εφικτή η δυνατότητα επανεξέτασης των χορηγιών, του ορίου της ασφαλιστικής δικλείδας που αποφασίστηκε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Το παράδοξο είναι ότι αν και αποφάσισε τότε το υπουργείο να διαφοροποιήσει το σχέδιο και να απαλείψει τη συγκεκριμένη πρόνοια που θα λειτουργούσε και ως ασφαλιστική δικλείδα, δεν κατατέθηκε ποτέ το τροποποιημένο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εγκρίνει το πρώτο σχέδιο με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το οποίο ακόμη ισχύει. Αν είναι ποτέ δυνατόν», είπε.

Ανέφερε ότι «θα έπρεπε να είχαν μπει οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία του φορολογούμενου και των δημοσίων οικονομικών. Θα πρέπει, να δοθούν απαντήσεις γιατί απαλείφθηκε η συγκεκριμένη πρόνοια και αν κάποιοι έχουν κάνει υπερκέρδη», υπέδειξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου