You are here

Με ουρά στην Ολομέλεια το ταμείο ΑΠΕ

18/05/2022 07:11

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τέθηκαν χθες δύο τροπολογίες επί του νομοσχεδίου για θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε από κοινού από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη και το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη, προβλέπει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας θα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από ένα μέρος των εσόδων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παραχωρούνται στη Δημοκρατία και κατατίθενται στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου θα ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για το τελικό ποσό που κατατέθηκε στο εν λόγω ταμείο από τα έσοδα της δημοπράτησης ρύπων το συντομότερο δυνατόν μετά το τέλος κάθε έτους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι το ποσό που θα κατατίθεται στο Ταμείο ΑΠΕ από τη δημοπράτηση των ρύπων, θα πρέπει να μεταφέρεται στη συνέχεια ως κίνητρο προς τους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε, είπε ο κ. Παπαδούρης, προβλέπει τη συμπερίληψη εκπροσώπου των καταναλωτών ως μέλος στην Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε σε δηλώσεις στη StockWatch ότι σκοπός της τροπολογίας είναι η διασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτών στη διαχείριση του εν λόγω ταμείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022» που αναμένεται να οδηγηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση, προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Η σύσταση και οι σκοποί του Ταμείου.

- Οι πόροι και ο προϋπολογισμός του Ταμείου.

- Η σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου και οι αρμοδιότητες αυτής.

- Οι ρυθμίσεις για την επιβολή και είσπραξη του τέλους κατανάλωσης.

- Ο τρόπος διάλυσης του Ταμείου.

- Οι ποινές που δύναται να επιβληθούν σε περίπτωση παράβασης των προνοιών του νομοσχεδίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους