You are here

Μεγάλα ανοίγματα κάνει η ΑΗΚ το 2019

09/03/2019 06:30

Σε μεγάλα ανοίγματα προχωρά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εντός του 2019, μέσω προγραμμάτων για τα οποία υπολογίζεται να χρειαστεί κονδύλια συνολικού ύψους €772,4 εκ. Τα ποσά έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ ο οποίος εξακολουθεί να εκκρεμεί προς ψήφιση και περιλαμβάνουν επένδυση €46,5 εκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφορούν φωτοβολαταϊκά πάρκα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε εμπιστευτικό σημείωμα του οργανισμού, προς την επιτροπή οικονομικών που εξέτασε τον προϋπολογισμό στην προηγούμενή της συνεδρίαση, οι εν λόγω δαπάνες αφορούν τα κεφάλαια δαπανών λειτουργίας, δαπανών καυσίμων και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κεφαλαιουχικών δαπανών.

Το μεγαλύτερο κονδύλι στο οποίο γίνεται αναφορά, ανέρχεται στα €471,2 εκ. και προορίζεται να καλύψει το κόστος κατανάλωσης καυσίμων (μαζούτ και πετρελαίου εσωτερικής καύσης) για το 2019.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες δαπανών εντάσσεται κονδύλι €35,7 εκ. για σκοπούς επιδιορθώσεων, συντήρησης και αναλώσιμων λειτουργίας όλου του εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΑΗΚ, €3,8 εκ. για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες, €16,1 εκ. για την εκτέλεση έργων για τρίτους (€10 εκ. για αντικατάσταση λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED και €6,1 εκ. για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτήρια).

Επίσης, περιλαμβάνεται κονδύλι €4,3 εκ. για την αποξήλωση των μονάδων ατμού του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μονής.

Πέντε έργα €241 εκ.

Στο πλαίσιο των κεφαλαιουχικών δαπανών περιλαμβάνονται πέντε έργα με συνολικό προϋπολογισμό €241 εκ. για το 2019, με το μεγαλύτερο να αφορά στη βελτίωση του σταθμού Βασιλικού με δαπάνη €105,4 εκ. για το τρέχον έτος.

Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των έργων μετατροπής για καύση φυσικού αερίου, μετατροπές για συμμόρφωση με τις σχετικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τα όρια εκπομπής ρύπων καθώς και αναβάθμιση της δυναμικότητας παραγωγής του σταθμού.  Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα €280,3 εκ.

Στην ίδια ομάδα έργων, περιλαμβάνεται η βελτίωση του σταθμού Δεκέλειας με δαπάνη €10,5 εκ. για το 2019, που καλύπτει εργασίες απαραίτητες για την κάλυψη των στόχων του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης παραγωγής. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €32,8 εκ.

Ποσό €36 εκ. προορίζεται να καλύψει το συνολικό κόστος αναβάθμισης και επέκτασης της μονάδας αφαλάτωσης ενώ, άλλα €43 εκ. προορίζονται για την συμμετοχή της ΑΗΚ στην υλοποίηση των έργων υποδομής για την έλευση φυσικού αερίου.  Η έγκριση του κονδυλίου των €43 εκ., όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπή οικονομικών, είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης του έργου από τις ευρωπαϊκές αρχές ΕΤΕπ (EIB) και ΕΤΑΑ (EBRD).

Άλλα €46,5 εκ. προορίζονται ως επενδύσεις σε συστήματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας και συγκεκριμένα, για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τα προγραμματιζόμενα έργα όπως αναφέρεται, βρίσκονται υπό μελέτη και η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των έργων και δεδομένου ότι θα διασφαλιστεί ικανοποιητική απόδοση των επενδύσεων και θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες.

Της Μαρίας Χαμπή