You are here

Μειώνεται στο 0,4 σεντ η εισφορά για ΑΠΕ

05/11/2019 13:51

Δραστική μείωση της εισφοράς στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (ΑΠΕ), αναμένεται από το 2020.

Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ενέργειας, ο ανώτερος διευθυντής του υπουργείου ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος η εισφορά σήμερα είναι στο 1 σεντ ανά κιλοβατώρα και αναμένεται να μειωθεί μεταξύ του 0.4 σεντ και του 0.5 σεντ ανά κιλοβατώρα λόγω του ότι η υπηρεσία έχει συσσωρεύσει πλεονάσματα στο ταμείο ΑΠΕ γύρω στα €28 εκ.

Όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που θέτει η ΕΕ ώστε να μην υποβληθούν πρόστιμα στην κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ρούσος εξήγησε ότι «θα  επιτευχθεί ο στόχος για συνολική συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας 13% από ΑΠΕ».

Αναφορικά με την συνεισφορά από την ηλεκτρική παραγωγή που πρέπει να ανέρχεται συνολικά στο 16% από 10% που είναι σήμερα και η συνεισφορά από τις μεταφορές στο 10% από 2,5% που είναι σήμερα δεν φαίνεται ότι πετυχαίνεται ο στόχος του 2020» είπε.

Στις μεταφορές, είπε, ο στόχος είναι το 10% και σήμερα βρισκόμαστε στο 2,5%.

Για την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ο στόχος είναι στο 16% και σήμερα βρισκόμαστε στο 10%

Ο κ. Ρούσος ενημερώνοντας την επιτροπή για τον προϋπολογισμό 2020 του ταμείου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε ότι σήμερα το ταμείο διαθέτει €48 εκ.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό 2020 του ταμείου των ΑΠΕ είπε ότι τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα €20,4 εκ πλέον του αποθεματικού €34,9 εκ.

Τα €19,5 εκ. προέρχονται από την επιβολή του τέλους κατανάλωσης επί της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, οι €800 χιλ. από τα αντισταθμιστικά οφέλη και €30 χιλ. αφορούν πρόνοια για άλλα έσοδα από επενδύσεις του ταμείου.

Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα €50,4 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ο προϋπολογισμός του ταμείου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας για το 2020, περιλαμβάνει τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών.

Τόνισε επίσης ότι «έχουν επαναπροκυηρηχθεί όλα τα σχέδια  χορηγιών, που υπήρχαν στο προϋπολογισμό του 2019 και αφορούν στις μονώσεις, θερμομονώσεις, τα σχέδια του net metering, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, καθώς και τα σχέδια τοποθέτησης ηλεκτρικών θερμοσίφωνων στις κατοικίες».

Ο κ. Κυπριανού, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί στον προϋπολογισμό, όπως αυτός έχει κατατεθεί  υπάρχει ένα  πλεόνασμα περίπου €35 εκ.

Αναφερόμενος στα τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών, είπε πως αυτά αφορούν στα δημόσια κτίρια (σχολεία νηπιαγωγεία κλπ), κάτι που τους ικανοποιεί απόλυτα, γιατί θεωρούν ότι αυτή πρέπει να είναι η πολιτική χωροθέτησης των ΑΠΕ  για να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, είπε ότι θα προκηρυχθεί ένα νέο σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με επιχορήγηση στις κατοικίες, κάτι που τους ικανοποιεί ιδιαίτερα, να σχέδιο χορηγιών για την περιοχή του Τροόδους, ύψους €300 χιλ. για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων ΑΕΠ, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής του Τρόοδους, όπως και η οικονομική στήριξη για τα υποχρεωμένα μέρη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως «δεν πρόκειται ως Κύπρος, να καλύψουμε τους στόχους, που μας έθεσε η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και στις μεταφορές το 2020 και ότι αν οι στόχοι αυτοί καλυφθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κόστος».

Σημείωσε ότι «αντί εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, βλέπουμε μετά από απίστευτη καθυστέρηση και αδράνεια και αφού φτάσαμε στο και πέντε, πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις».

Τόνισε ότι «ρωτήσαμε ξανά και σήμερα, πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, αφού πολλές από τις αιτήσεις είναι συσσωρευμένες σε περιοχές που το δίκτυο είναι αδύνατον να ανταποκριθεί, οι τράπεζες δυσκολεύονται πάρα πολύ να χρηματοδοτήσουν τα έργα και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής», για να σημειώσει πως «είναι ξεκάθαρο και σε αυτή τη περίπτωση, ότι αν δεν καλυφθεί ο στόχος, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τα βαρύτατα πρόστιμα».

Είπε ακόμα πως «η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και ειδικότερα στο τομέα των ΑΠΕ, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ολοκληρωμένη πολιτική, με αποτέλεσμα οι πολίτες για μια ακόμα φορά να πρέπει να φορτωθούν την αδράνεια, την αδιαφορία, την ανικανότητα και την προχειρότητα των κυβερνώντων», προσθέτοντας πως «το υπουργείο ενέργειας φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αφού δεν ήθελαν καν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις μας και δεν μπορεί τις παραλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, να πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής».

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ταμείου για το 2020, σημείωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα επαναπροκηρυχθούν τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019 και το ότι θα προκηρυχθούν 4 νέα σχέδια.

Παράλληλα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι κανονισμοί, οι οποίοι θα καθορίζουν τη νέα μεθοδολογία του καθορισμού του τέλους ΑΠΕ, ακόμα δεν έχουν κατατεθεί, τη στιγμή που σε ενάμιση μήνα θα σταματήσει η επιβολή του τέλους ύψους 1 σεντ, την οποία πριν από 3 χρόνια είχε υποχρεωθεί η βουλή να αποφασίσει για να σώσει το ταμείο ΑΠΕ.

«Η κυβέρνηση ενώ είχε 3 χρόνια για να ετοιμάσει τους κανονισμούς, για μια ακόμα φορά λόγω της ανικανότητάς της, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου», είπε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι «συζητούμε ένα προϋπολογισμό, αλλά χωρίς να έχουμε τους κανονισμούς, οι οποίοι θα καθορίσουν ποιος πληρώνει τι».

«Εμείς ζητήσαμε να έχουμε ενώπιον μας τους κανονισμούς, βάση των οποίων φαίνεται ότι θα πρέπει να μειωθεί σοβαρά το τέλος για τις ΑΠΕ, γιατί υπάρχει ήδη περίσσευμα στο ταμείο, άρα από €43 εκ. που πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσα από τα τέλη των ΑΠΕ θα πάμε στα €19,5 εκ. για το 2020, άρα λογικά αναμένει κάποιος μια δραστικότερη μείωση του τέλους ΑΠΕ, η οποία όμως θα πρέπει να μελετηθεί βάση των κανονισμών που θα είναι ενώπιον μας για να καθοριστεί ο τρόπος τον οποίο θα πρέπει να μπαίνει και να αναπροσαρμόζεται αυτό τέλος», σημείωσε.   

Της Ηρώς Ευθυμίου