You are here

Μελετάται η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

21/06/2022 14:49

Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας τέθηκε σήμερα η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων με τους πλείστους βουλευτές να τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του μέτρου αυτού για αναχαίτιση των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή.

H επιτροπή συζήτησε πρόταση νόμου του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, με την οποία προτείνεται η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί το υπουργείο Εμπορίου να επιβάλλει πλαφόν, όχι μόνο για σκοπούς αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες, ρύθμιση η οποία προβλέπεται σήμερα για τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Στεφάνου αποκάλυψε ότι το ζήτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη σχετική πρόταση.

Παράλληλα ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι η πρόταση νόμου δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό Ενεργείας να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών για την προστασία των καταναλωτών.

Όπως ανέφερε, η υφιστάμενη νομοθεσία περιορίζει τη δυνατότητα για επιβολή πλαφόν μόνο στην περίπτωση της αισχροκέρδειας, ενώ η ισχύς της εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου αρνήθηκε να καταθέσει το βιογραφικό του άγνωστου συμβούλου του κράτους, για τον καθορισμό της μεθοδολογίας, για τις τιμές των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν αυτός ο άγνωστος έχει σχέση με εταιρίες πετρελαιοειδών και αν ήταν πρώην υπάλληλος εταιρειών.

Δυσφορία στην επιτροπή προκάλεσε και η παραδοχή της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, ότι δεν εξετάζει το θέμα της κερδοφορίας των εταιρειών πετρελαιοειδών, παρά μόνο το πραγματικό και το αναμενόμενο κέρδος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εντοπιστεί θέμα αισχροκέρδειας.

Δυσανασχέτηση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής και υπόδειξη για το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις στα καύσιμα, αν επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε από την πλευρά του αν το υπουργείο Εμπορίου απορρίπτει το όπλο το οποίο θέλει να του δώσει η Βουλή για να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για την πρακτική εφαρμογής πλαφόν στις αγορές υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού, αφού ενδέχεται να παρατηρηθούν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς, όπως ελλείψεις, το φαινόμενο των μαύρων αγορών, η μη κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων κ.α.

Ανέφερε ακόμα ότι έφεση στην ακύρωση της απόφασης της ΕΠΑ για τις εταιρείες πετρελαιοειδών βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένεται η απόφαση.

Μεχρι και 180% οι τιμές καυσίμων

Από πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών Κωνσταντίνος Καραγιώργης είπε ότι διεθνώς μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου του 2022 οι τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκαν κατά 118%.

Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 180%, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 159% και οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 73%.

Βουλευτές αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, όπως επεσήμαναν, μετά δυσκολίας επιβιώνουν.

Εκπρόσωποι των πρατηριούχων υπενθύμισαν ότι το 2010 όταν ο τότε υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης επέβαλε πλαφόν, την επομένη έκλεισαν όλα τα πρατήρια, αναφέροντας ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι παρόμοιο εάν επιβληθεί ξανά.

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων πρότειναν πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, όχι όμως στην τιμή πώλησης των καυσίμων.

Σε τοποθετήσεις τους εξάλλου εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές, ενώ δεν εξέφρασαν ιδιαίτερη διαφωνία σε σχέση με την πρόταση νόμου.

Ο Νίκος Αχιλλίδης, εκ μέρους της Staroil αναφέρθηκε και στον έντονο ανταγωνισμό που έχουν από τα κατεχόμενα.

Ο Γιώργος Γρηγοράς εκ μέρους της εταιρείας Ελληνική Πετρέλαια σημείωσε ότι ο δικός τους τομέας είναι ο πιο ελεγχόμενος στην Κύπρο, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ελέγχεται με μεγάλη λεπτομέρεια από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Κώστας Τσιγάρας εκ μέρους της Shell ανέφερε ότι αυτοί που μιλούν για αισχροκέρδεια θα πρέπει να πουν σε πιο σημείο της εμπορίας καυσίμων γίνεται αυτή, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει πρακτικά ποσοστό κέρδους αλλά υπολογίζεται με σεντ ανά λίτρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει 5-6 εκ. τον χρόνο δημοσιευμένα κέρδη με κέρδος 2% όχι μόνο από τις πωλήσεις καυσίμων αλλά και με άλλους τρόπους.

 Τα πράγματα είπε δεν είναι τόσο απλά και κατηγορούμε τις εταιρείες ότι είναι κλέφτες. Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Είπε ότι δεν είναι αρνητικός στην πρόταση νόμου, αλλά ίσως υπάρξει πίεση στην αγορά.

Της Ελένης Χαραλάμπους