You are here

Μπάχαλο στους δήμους με αιτήσεις φωτοβολταϊκών

21/03/2023 07:11

Σωρεία σημαντικών προβλημάτων εντοπίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), όσον αφορά τις απαιτήσεις των δήμων για τις αιτήσεις παραχώρησης αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές.

Σε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φάνος Kαραντώνης, ενημέρωσε για τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογής του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Γενικού Διατάγματος Εξαίρεσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και τη δημοσίευση σχετικής Εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, στις 15 Νοεμβρίου 2022.

Ο κ. Kαραντώνης, στο πλαίσιο της σημερινής αυταπάγγελτης εξέτασης του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ζητά να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών, όσο και για την ενθάρρυνση της περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.

Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων που έχουν αναγνωριστεί από τα μέλη του Συνδέσμου, είναι ότι επαρχιακές διοικήσεις και δήμοι για την παραλαβή αιτήσεων απαιτούν τη διευθέτηση συνάντησης με αρμόδιο λειτουργό, η οποία συνήθως προγραμματίζεται μετά από δύο εβδομάδες.

Λόγω επίσης του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν οι αρμόδιοι λειτουργοί των δήμων, αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνονται στα τηλεφωνήματα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται υπάλληλοι των εταιρειών να επισκέπτονται την Αρμόδια Αρχή για τη διευθέτηση συνάντησης.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στη διαδικασία για τη συμπλήρωση και υποβολή του έντυπου εξαίρεσης, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις. Από πλευράς Συνδέσμου, συνίσταται όπως η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά.

Πρόσθετα, αναφέρεται ότι κάποιες αρμόδιες Αρχές ζητούν επιπλέον έγγραφα τα οποία δεν αναφέρονται στο διάταγμα, όπως βεβαίωση Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και μονογραμμικά.

Σημειώνεται ακόμα ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το έντυπο που πρέπει να υποβάλλεται για φωτοβολταϊκά συστήματα επί εδάφους πέραν των 20 τ.μ., αλλά και πως δεν υπάρχει ομοιογένεια στα αποδεικτικά που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με το έντυπο εξαίρεσης.  

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως οι Αρμόδιες Αρχές ζητούν όπως στα στοιχεία του αιτητή που αναγράφονται στο έντυπο εξαίρεσης να είναι τα ίδια με του ατόμου που κατέχει τον τίτλο ιδιοκτησίας, εάν και συχνά η αίτηση στην ΑΗΚ έχει κατοχυρωθεί σε άλλο άτομο/ όνομα.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι σε μερικά χωριά (ορεινά χωριά κλπ, βάση του Παραρτήματος Ζ) χρειάζεται άδεια οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έτσι δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, προστίθεται, οι Επαρχιακές Διοικήσεις δεν δέχονται αιτήσεις για απομακρυσμένα χωρία, με τη δικαιολογία ότι αναμένουν ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάποιες αρμόδιες Αρχές ζητούν το έντυπο εξαίρεσης υπογραμμένο από τους συνιδιοκτήτες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δέχονται τις πιστοποιημένες εξουσιοδοτήσεις που δίνουν για την αίτηση της ΑΗΚ. Η διαδικασία αυτή είναι διπλή και επαναλαμβάνεται από τους αιτητές.

Επιπλέον έγγραφα ζητά η Λευκωσία

Όσον αφορά την επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας επισημαίνεται ότι ζητούν ειδική βεβαίωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό ή και μελετητή, μέσω της οποία βεβαιώνεται ότι το τεμάχιο όπου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν βρίσκεται σε παραδοσιακό πυρήνα, δεν είναι ειδικού χαρακτήρα και δεν είναι σε ζώνη ειδικής προστασία κ.α.

Παράλληλα, ζητείται η προσκόμιση πέραν από την κάτοψη των φωτοβολταϊκών πλαισίων, την οποία υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός, να προσκομίζεται και η πλάγια όψη των βάσεων στήριξης αλλά και του τρόπου σύνδεσης τους, ανάλογα αν θα τοποθετηθούν σε πλάκα ή κεραμίδι, τα οποία πρέπει επίσης να είναι υπογεγραμμένα από τον πολιτικό μηχανικό.

Η επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας ζητά επιπλέον τοπογραφικά σχέδια, καθώς και φωτογραφίες (μέσω δορυφόρου), όπου να φαίνεται ακριβώς το υποστατικό που θα γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Ο δήμος Λευκωσίας, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Καραντώνη, από την πλευρά του, λόγω του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και του ότι αρκετά τεμάχια βρίσκονται στον παραδοσιακό πυρήνα/ ειδικές ζώνες προστασίας, ζητά το έντυπο εξαίρεσης, να υποβάλλεται πριν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

«Το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να γνωρίζουν μέσω της πύλης του κτηματολογίου εάν ένα τεμάχιο εμπίπτει σε ζώνη ειδικού χαρακτήρα κ.α., αποτελεί πρόβλημα καθώς ούτε οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες», όπως διευκρινίζει.

Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλους δήμους της Λευκωσίας, όπως υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ο Δήμος Αγίου Δομετίου ζητά επιπλέον μαζί με τα απαιτούμενα έντυπα να δίνεται και η αρχική αίτηση που γίνεται στην ΑΗΚ, ενώ ο Δήμο Λατσιών να υποβάλλεται το έντυπο εξαίρεση συμπληρωμένο σε φάκελο στην είσοδο της Αρμόδιας Αρχής, με τον αιτητή να ενημερώνονται όταν θα είναι έτοιμο για να το παραλάβει.

Πέντε αιτήσεις ανά επίσκεψη στη Λεμεσό

Όσον αφορά την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, ο κ. Καραντώνης αναφέρει ότι πέραν των 15 ημερών που απαιτούνται για τη διευθέτηση ραντεβού με αρμόδιο λειτουργό για την παραλαβή αιτήσεων, δεν γίνεται δεκτή η κατάθεση πάνω από πέντε εντύπων κοινοποίησης αίτησης ανά επίσκεψη, ενώ ζητούνται και τα πρωτότυπα έγγραφα με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις.

Στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών εξάλλου, σημειώνεται ότι το έντυπο εξαίρεσης παραλαμβάνεται μόνο κάθε Δευτέρα και δίνεται απόδειξη παραλαβής μόνο κάθε Παρασκευή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει αρμόδιο άτομο για την παραλαβή των εντύπων.

Άλλα σε κάθε επαρχία

Στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, από την άλλη, σύμφωνα με το κ. Καραντώνη, δεν αναγνωρίζονται τα κατατεθειμένα συμβόλαια και διανομές στο κτηματολόγιο, αλλά ζητείται ο τίτλος ιδιοκτησίας.

Επίσης, ζητείται όπως οι εξουσιοδοτήσεις γίνονται αποκλειστικά από τα άτομα που αναγράφονται στο τίτλο ιδιοκτησίας, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συμβόλαια αγοραπωλησίας κατατεθειμένα στο κτηματολόγιο.

Αναφορικά με το Δήμο Πάφου σημειώνεται ότι η εξυπηρέτηση δεν γίνεται αυθημερόν, ενώ για το Δήμο Παραλιμνίου πως ζητείται πιστοποίηση αντιγράφου του τίτλου ιδιοκτησίας από τον αιτητή, αλλά και πως το έντυπο εξαίρεσης παραλαμβάνεται μόνο κάθε Παρασκευή.

Της Ελένης Χαραλάμπους