You are here

Νέα αναβολή για εισφορά ΑΗΚ στο κράτος

13/10/2020 07:18

Σε αναμονή παραμένει το νομοσχέδιο με βάση το οποίο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου καλείται να καταβάλει μέρισμα στο πάγιο ταμείο του κράτους, καθώς τόσο το υπουργείο οικονομικών, όσο και η επιτροπή οικονομικών αναγνωρίζουν ότι οι παρούσες συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την προώθηση της ρύθμισης.

Το νομοσχέδιο που εξετάστηκε από την επιτροπή οικονομικών προνοεί όπως η ΑΗΚ καταθέτει κατ’ έτος ποσό στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας ποσό που αποτελεί μέρος των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει, μετά τη φορολογία, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, και ποσοστό επί των συσσωρευμένων πλεονασμάτων, μετά την φορολογία, κατά το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής από τις αρχές του 2019 με την προώθησή του να αναβάλλεται για ακόμα μια φορά ενώ παλαιότερα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εκ μέρους βουλευτών, όσο και εκ μέρους του ίδιου του οργανισμού.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθηθεί το νομοσχέδιο «αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε εισηγήσεις εκ μέρους της ΑΗΚ, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα λόγω κορωνοϊού». Εκ μέρους της ΑΗΚ εκφράστηκε η πρόθεση για συζήτηση με το υπουργείου, πριν το θέμα επανέλθει ενώπιον της επιτροπής.

Βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν τις δυσκολίες της παρούσας περιόδου και πως η ΑΗΚ έχει μειωμένα έσοδα λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, βουλευτές υπενθύμισαν ότι ο βασικό λόγος που το θέμα είχε μείνει σε εκκρεμότητα, ήταν επειδή επηρέαζε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΑΗΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε πως υπάρχει η επιλογή της απόσυρσης, ή τροποποίησης του νομοσχεδίου, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ποσά που ζητείται να καταβάλλονται, θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική κοινή πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε χρόνο ο οποίος επίσης καθορίζεται στην εν λόγω πρόταση.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δεν επηρεάζει δυσμενώς με οποιονδήποτε τρόπο τον καταναλωτή ή το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς και το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος διανομής.

Της Μαρίας Χαμπή