You are here

Νέα καθυστέρηση για άνοιγμα αγοράς ηλεκτρισμού

20/09/2022 15:03

«Στα χαρτιά», μένει για άλλη μια φορά η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία αναμενόταν να επιφέρει μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει ανάσα στους καταναλωτές που πλήττονται από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, εκτός χρονοδιαγραμμάτων τέθηκε για ακόμα μια φορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Υπουργού Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, κατά την συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022.

Η προθεσμία εκπνέει σε λίγες μέρες, χωρίς ωστόσο να παραχθεί ουσιαστικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ την ίδια ώρα, κανένας από τους εμπλεκομένους φορείς και τμήματα δεν μπορεί να θέσει νέα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναφορικά  με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού υπολογιζόταν αρχικά να γίνει το 2014 αλλά η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε και τέθηκαν νέα ορόσημα, με το πιο πρόσφατο, τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας, Χαράλαμπος Ρούσος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Ενέργειας στην σύνταξη και κατάθεση κανονισμών για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Η τοποθέτηση αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι σε ενδεχόμενο μπλακ άουτ, οι ευθύνες θα βαραίνουν το υπουργείο Ενέργειας.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, μιλώντας επίσης ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι, ετοιμάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Αρχής, ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για έγκριση, αναφορικά με ανάγκες που προκύπτουν στο πλαίσιο της μετάβασης στην νέα αγορά ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ανάγκη πρόσληψη προσωπικού, η οποία υπολογίζεται σε 270 θέσεις περίπου, αλλά και την υλοποίηση διάφορων δράσεων από την Αρχή, για να είναι έτοιμη για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από πλευράς ΡΑΕΚ, ο πρόεδρος της, Ανδρέας Πουλλικκάς αναφέρθηκε σε ενέργειες που προωθεί η Αρχή από το 2013 μέχρι και σήμερα για την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ενημέρωσε μεταξύ άλλων την Επιτροπή ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγορά.

Εκ μέρους του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου , αναφέρθηκε ότι διορθώνουν σωρεία τεχνικών προβλημάτων που παρουσίαζε στο σύστημα και θα δημιουργούσαν πρόβλημα στους συμμετέχοντες στην νέα αγορά.

Επισημάνθηκε ότι μέχρι την έναρξη της δεύτερης δοκιμαστικής περιόδου στις 16 Οκτωβρίου, τα προβλήματα αυτά υπολογίζεται να επιλυθούν, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και την άμεση ανάγκη της σύνταξης και κατάθεσης των κανονισμών για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και στελέχωση του Διαχειριστή.

Ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε ότι θα αποσταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλα τα ανοικτά ζητήματα, ζητώντας την παρέμβαση του για την επίλυση τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους