You are here

Νέα καθυστέρηση στην ελευθεροποίηση αγοράς ηλεκτρισμού

06/10/2020 15:29

Στον Φεβρουάριο του 2022 φαίνεται να μεταφέρεται το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών και επικρίσεις κατά του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς.

Η επιτροπή εμπορίου εξέτασε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη συνεδρίαση, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς σημείωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί νέα παράταση για την υλοποίηση του σχεδιασμού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 με βουλευτές να ασκούν επικρίσεις στον ΔΣΜΚ για την μη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών σε σχέση με τη λειτουργία του λογισμικού διαχείρισης της αγοράς.

Ο ΔΣΜΚ σημείωσε ότι το λογισμικό Meter Data Management System ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου του 2020, κάνοντας αναφορά στην αρχική διαδικασία διαγωνισμού προσφορών που είχε προσελκύσει μόνο μια οικονομική προσφορά κατά 300% υψηλότερη του εκτιμώμενου κόστους που ήταν €5,5 εκ. και σε επόμενες διαδικασίες διαγωνισμών με κατάληξη στην εταιρεία Grid Solutions έναντι προσφοράς €5,5 εκ. Η συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης να λήγει μετά από 18 μήνες, τον Οκτώβριο του 2021.

Ωστόσο, τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία λεπτομερούς σχεδιασμού και όπως αναφέρθηκε, προκύπτουν θέματα που πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση μέχρι και τεσσάρων μηνών. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι στην καθυστέρηση συνέβαλε η περίοδος της πανδημίας που οδήγησε σε μείωση της απόδοσης της αναδόχου εταιρείας κατά 25%.

Εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ σημείωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος.

Βουλευτές επέκριναν επίσης, τη νομική υπηρεσία για καθυστέρηση του νομοτεχνικού ελέγχου νομοσχεδίου που αφορά στην ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της νομικής υπηρεσίας από τον Ιούλιο του 2019.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε και το ζήτημα των δαπανών €0,5 δισ., ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, για την εργοδότηση συμβούλων για εκπαίδευση του προσωπικού του ΔΣΜΚ

Εκπρόσωποι εταιρειών ΑΠΕ προειδοποίησαν ότι οι καθυστερήσεις θα διώξουν επενδυτές και ότι οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε σχετικές υποδομές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω επενδύσεις φτάνουν στο €0,5 δισ.

Η επιτροπή προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον γενικό εισαγγελέα για επίσπευση της εξέτασης των σχετικών νομοσχεδίων, με βουλευτές να επισημαίνουν την ανάγκη παρέμβασης του προέδρου της Δημοκρατίας για τη λήψη ριζικών αποφάσεων.

Της Μαρίας Χαμπή