You are here

Ο Χάρης διαφωνεί με Αβέρωφ και Νικόλα για καύσιμα

07/12/2018 13:39

Τη διαφωνία του με τα όσα προωθούνται στο πλαίσιο της συνεννόησης ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ για μείωση φόρου στα καύσιμα, με αντιστάθμιση την ακύρωση της μείωσης επί της φορολογίας των καταθέσεων, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών κατά την ομιλία του στη βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόταν στις πολιτικές που προωθούνται σε σχέση με φορολογικές ελαφρύνσεις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, της μεταρρύθμισης στα τέλη και στη φορολογία οχημάτων αλλά και στην επιστροφή του 14% ΦΠΑ για την αγορά οικοπέδου προς ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Σημείωσε πως το 2019 έχει επίσης, προϋπολογιστεί περιθώριο άλλων €45 εκ. για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, την οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποδώσει μέσω της μείωσης των φορολογίας επί των τόκων από 30% σε 17%.
 
«Πρόκειται για μια φορολογία που είναι ψηλή σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και που δεν επιβάλλεται σε ξένους παρά μόνο σε Κύπριους καταθέτες», είπε.

Σχολιάζοντας την πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για εφαρμογή της ελάφρυνσης στους φόρους για τα καύσιμα, ο υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του.
 
Σημείωσε ότι η φορολογία στα καύσιμα, είναι συγκριτικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τόνισε ότι «υπάρχουν λόγοι περιβαλλοντικοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη και που δεν επιτρέπουν στη κυβέρνηση να προτείνει τη μείωση αυτής της φορολογίας».
 
«Η τελική απόφαση όμως, ανήκει στη βουλή», πρόσθεσε αφήνοντας περιθώριο προώθησης της σχετικής πρότασης νόμου.

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί και επίσημα σήμερα στη βουλή από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, αφορά στη μείωση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά €50 το χιλιόλιτρο δηλαδή 0,05 το λίτρο.
 
Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, κατά την οποία θα συζητηθούν και οι τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού.
 
Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, ο αποχωρών πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι λήφθηκε υπόψη η πρόταση της κυβέρνησης για μείωση κατά €45 εκ. στους φόρους επί των τόκων των καταθέσεων και πως με την πρόταση νόμου γίνεται πρόταση για ισόποση μείωση σε φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και το τέλος της τρέχουσας θητείας των βουλευτών, η προεδρίας της επιτροπής οικονομικών περνά από τον ΔΗΣΥ στο ΔΗΚΟ και από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στον Άγγελο Βότση ενώ, η προεδρία της επιτροπής εμπορίου περνά από τον Άγγελο Βότση στον Ανδρέα Κυπριανού του ΔΗΣΥ.