You are here

Όχι στο μέρισμα με αιτήματα για νέες εκπτώσεις ΑΗΚ

29/04/2020 07:41

Αύξηση της έκπτωσης στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και χρονική παράταση της ρύθμισης ζητά από την ΑΗΚ η επιτροπή οικονομικών, τη στιγμή που ο οργανισμός απορρίπτει την αιτιολογία του νομοσχεδίου με το οποίο καλείται να καταβάλει μέρισμα στο πάγιο ταμείο του κράτους και εισηγείται τη μη ψήφιση του επί του παρόντος.

Σε υπόμνημα που υποβλήθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο οργανισμός σημειώνει ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αφεθεί να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να πραγματοποιήσει το δεκαετές αναπτυξιακό του πρόγραμμα.

Οι θέσεις που προτάσσει η ΑΗΚ φαίνεται να έπεισαν την επιτροπή οικονομικών που ανέβαλε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στη λίστα νομοθετημάτων τα οποία επιθυμεί να προωθηθούν το συντομότερο στην ολομέλεια για ψήφιση.

Η εν λόγω ρύθμιση χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως άμεσης προτεραιότητας την παρούσα χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλά μετά τη χθεσινή συνεδρία, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως σε αυτή την τρέχουσα συγκυρία δεν μπορεί να προχωρήσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σημείωσε ωστόσο, πως δεδομένης αυτής της αντίληψης έχει ζητηθεί από την ΑΗΚ να προχωρήσει σε αύξηση της έκπτωσης του 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε χρονική επέκταση της μέχρι το τέλος του χρόνου, νοουμένου ότι η έκπτωση θα είναι πέραν αυτής που θα προκύψει από τη μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

 Όπως αναφέρει, η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την επιτροπή οικονομικών, ώστε να αποσταλεί επιστολή στην ΑΗΚ με ομόφωνο και καθολικό το αίτημα των πολιτικών δυνάμεων.

Απορρίπτει λόγους για διεκδίκηση μερίσματος η ΑΗΚ

Στο υπόμνημα της ΑΗΚ, σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο και την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην ΑΗΚ.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αιτιολογία του νομοσχεδίου που βασίζεται στα ψηλά πλεονάσματα στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της ΑΗΚ και στην οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ, ο οργανισμός αναφέρει ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της ΑΗΚ του 2020 είναι ελλειμματικός κατά €178 εκ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με βάση τις αναθεωρημένες αναμενόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2020 το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει σε €83 εκ. στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό των €43 εκ. για την επένδυση της ΑΗΚ στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου.

Το ταμειακό έλλειμμα του Προϋπολογισμού, όπως σημειώνεται, θα καλυφθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Στα σκαριά έργα 0,7 δισ. για τριετία 2021-2023

Τα Ταμειακά διαθέσιμα (βραχυπρόθεσμες καταθέσεις στην Τράπεζα) σήμερα ανέρχονται γύρω στα €390 εκ. και αφού ληφθούν υπόψη τα €43 εκ. που θα δοθούν εντός των ημερών για την επένδυση της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ, το ποσό περιορίζεται στα €347εκ. περίπου και θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών Έργων, τα οποία προγραμματίζονται και εκτελούνται σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Οργανισμού.

Η ΑΗΚ αναφέρει ενδεικτικά ότι εκτελούνται ή/και προγραμματίζονται έργα και επενδύσεις (στη Μεταφορά, Διανομή, Παραγωγή και Προμήθεια) ύψους €204 εκ. για το 2020, €0,7 δισ. για την τριετία 2021-2023 και €1,7 δισ. για τη δεκαετία 2020-2029.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι οφειλές της ΑΗΚ σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 σε €263 εκ. εκ των οποίων τα €34 εκ. είναι πληρωτέα εντός του 2020.

Ανάπτυξη της ΑΗΚ μέσω αποθεματικού

Όσον αφορά στα αποθεματικά της ΑΗΚ, αναφέρεται ότι τα αποθεματικά είναι τα συσσωρευμένα καθαρά κέρδη τα οποία δεν έχουν διανεμηθεί.

Πρωταρχικός σκοπός των αποθεματικών, όπως αναφέρει η ΑΗΚ, είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και επέκτασης του Οργανισμού.

Τα αποθεματικά σημειώνεται ότι δεν διατηρούνται σε μορφή μετρητών στην τράπεζα ή στο ταμείο, αλλά έχουν επενδυθεί σε διάφορα στοιχεία ενεργητικού όπως Νέες Μονάδες Παραγωγής, Υποσταθμοί Μεταφοράς και Διανομής, Δίκτυο Μεταφοράς και Διανομής κ.τ.λ.

«Τυχόν εισφορά στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας από τα πλεονάσματα της ΑΗΚ θα περιορίζει τις δυνατότητες του Διοικητικού Συμβουλίου να ασκήσει την πολιτική ανάπτυξης του Οργανισμού, ειδικά την περίοδο που διανύουμε με τις πολλές προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», υποστηρίζει η Αρχή.

Επίδραση Covid-19 στις ταμειακές ροές

Σε ότι αφορά την επίδραση της πανδημίας στα ταμειακά διαθέσιμα της Αρχής εκτιμάται ότι θα είναι ουσιαστική αφού, πέραν της μείωσης του 10% στις διατιμήσεις, που αποφασίστηκε από την ΡΑΕΚ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για τους μηνιαίους καταναλωτές και Απρίλιο και Μάϊο για τους διμηνιαίους καταναλωτές, σημειώνεται ότι επηρεάστηκαν ήδη οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά των εμπορικών καταναλωτών, λόγω της αναστολής εργασιών πολλών επιχειρήσεων.

Με βάση σχετική εκτίμηση στην οποία έχει προβεί η ΑΗΚ, υπολογίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΗΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα παρουσιαστούν πολύ σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Λόγω των συνεπειών της πανδημίας διεθνώς, σοβαρή επίδραση αναμένεται να έχει και ο μειωμένος αριθμός τουριστών που θα επισκεφτούν την Κύπρο την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπλέον, η ΑΗΚ εντοπίζει πως οι οικονομικές συνέπειες που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού έχουν επιφέρει αδυναμία ή δυσκολίες στους καταναλωτές/πελάτες της Αρχής για έγκαιρη εξόφληση των οφειλών τους.

Η ΑΗΚ κάνει λόγο για αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία και στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου, εκφράζοντας την άποψη ότι ως βασικότατος πυλώνας στήριξης της οικονομίας, θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει εκ νέου το ρόλο της με επιτυχία.

Να ληφθεί υπόψη το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης

Παράλληλα, η ΑΗΚ υποστηρίζει ότι πριν την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού, πέραν του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς και του προγράμματος Ανάπτυξης του Συστήματος Διανομής, πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από σχετική αδειοδότηση από τη ΡΑΕΚ, όπως σημειώνεται, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του Έργου της εγκατάστασης νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Βασιλικό, η αξία του οποίου υπολογίζεται να ανέλθει περί τα €170 εκ. Προστίθεται ότι η νέα μονάδα παραγωγής θα συμβάλει ουσιαστικά στις ανάγκες για επάρκεια παραγωγής.

Με βάση τα πιο πάνω, θέση της ΑΗΚ είναι ότι για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα πριν τη λήψη απόφασης για εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μακροχρόνιο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης ΑΗΚ.

Της Μαρίας Χαμπή