You are here

Οξεία αντιπαράθεση για πλαφόν στα καύσιμα

23/06/2022 07:14

Νέο πεδίο οξείας αντιπαράθεσης προκλήθηκε χθες μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, με αφορμή την ακρίβεια, τις τιμές των καυσίμων και την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που δίνει στην υπουργό Ενέργειας τη δυνατότητα να καθορίζει πλαφόν στις τιμές καυσίμων όποτε θεωρεί ότι το επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες.

Τα δύο μεγάλα κόμματα αντάλλαξαν έντονες αψιμαχίες, με το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει ότι το κυβερνών κόμμα εξυπηρετεί τις εταιρείες καυσίμων και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τον ΔΗΣΥ να απαντά ότι δεν θα καταπολεμήσουν την ακρίβεια ούτε με τα πλαφόν, ούτε με το λεφτόδεντρο που έχει φυτέψει το ΑΚΕΛ.

Η συζήτηση της πρότασης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, παρότι διαφάνηκε στην προχθεσινή συνεδρία ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους διαφωνούν προς την προτεινόμενη ρύθμιση.

Την ίδια ώρα όμως βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλώντας στη Stockwatch φαίνονται αποφασισμένοι να προωθήσουν τη σχετική ρύθμιση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο για τις διακοπές του καλοκαιριού, ως ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια της υπουργού Ενέργειας για συγκράτηση της αύξησης των τιμών για την προστασία των καταναλωτών που πλήττονται από την ακρίβεια.

Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δυνατότητα επιβολής πλαφόν έχει η αρμόδια υπουργός, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αισχροκέρδεια, δηλαδή όταν οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ πιο ψηλές από όσο δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

ΑΚΕΛ: Άμεση ψήφιση της πρότασης για πλαφόν

Σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος Tύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι «παίρνει το μέρος των εταιρειών καυσίμων και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», παρότι οι τιμές των καυσίμων ξεπερνούν τα €2.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιμένει να συγκαλύπτει την αισχροκέρδεια και να μην δημοσιοποιεί τη φόρμουλα για το ποσοστό κέρδους των εταιρειών καυσίμων, ως να πρόκειται για κρατικό μυστικό, ενώ έψεξε και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δίνει τα εργαλεία στην κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ακρίβεια με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για το πλαφόν στα καύσιμα αλλά η κυβέρνηση τα αρνείται.

Ζήτησε την άμεση ψήφιση της πρότασης νόμου του κόμματος, η οποία όπως τόνισε ενισχύει τη νομοθεσία για πλαφόν στα καύσιμα και ταυτόχρονα κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε δραστικούς και σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ.

ΔΗΣΥ: Δεν καταπολεμάται η ακρίβεια με πλαφόν

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ σχετικά με τις δηλώσεις και αναφορές περί ακρίβειας, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι μόλις τη Δευτέρα ενημερώθηκε το ΑΚΕΛ όπως και όλα τα κόμματα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας και για τις τιμές των καυσίμων.

«Γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ πως ήδη η κυβέρνηση εξετάζει νέα δέσμη μέτρων εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Αλλά το ξεχνούν για χάρη λαϊκισμού. Όπως γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει στοχευμένα μέτρα για ανακούφιση της κοινωνίας απέναντι στις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις που βιώνει και η χώρα μας, αλλά επίσης το ξεχνούν για χάρη λαϊκισμού», προσθέτει ο ΔΗΣΥ στην απάντησή του.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «δεν θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια ούτε με τα πλαφόν, ούτε με τον λαϊκισμό, ούτε και με το λεφτόδεντρο που έχει φυτέψει το ΑΚΕΛ. Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένα, κοστολογημένα μέτρα, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία μας», τονίζει.

Θορυβούνται και σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων και η δυνατότητα πλαφόν προβληματίζει και τις αρμόδιες αρχές σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ζήτησαν ένα τέτοιο μέτρο στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά η Γερμανία, μαζί με την Ολλανδία, φαίνεται ότι απορρίπτουν μια τέτοια παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη Γερουσία ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, επανέλαβε προχθές ότι το μέτρο του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έχει γίνει ακόμη πιο επείγον και αναγκαίο υπό το φως της μείωσης των προμηθειών από τη Μόσχα, ενώ οι δυσκολίες της Ευρώπης αυξάνονται ραγδαία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο να ψηφίσει τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα για να περιοριστεί η άνοδος στις τιμές της βενζίνης και να υπάρξει προσωρινή ανακούφιση για τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Της Ελένης Χαραλάμπους