You are here

Πέρασε ομόφωνα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

23/09/2021 16:58

Με  ψήφους 42 υπέρ, καμία ψήφο κατά και καμία αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα τρία νομοσχέδια που αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη μελλοντική μείωση της τιμής του ρεύματος.

Πρόκειται για τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο του 2021, τον περί Σύστασης και Λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Νόμο του 2021 και τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού Αερίου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021.

Η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων αποτελούσε μέρος των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νόμος προβλέπει τη θέσπιση νέου καθεστώτος χορήγησης αδειών παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας και αποθήκευσης ηλεκτρισμού, καθώς και την  προστασία των καταναλωτών με τη διασφάλιση προσιτών και διαφανών τιμών. Προβλέπει επίσης την ανοικτή πρόσβαση στην αγορά και την παροχή δυνατότητας για την πρόσβαση τρίτων μερών στις υποδομές μεταφοράς και διανομής, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δεύτερος νόμος αφορά τη ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας  με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο τρίτος νόμος που ψηφίστηκε σήμερα αφορά τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Νόμου, ώστε να συνάδει με τις πρόνοιες των πιο πάνω νομοσχεδίων.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα χαιρέτισαν την ψήφιση των νομοσχεδίων, ενώ τονίστηκε η συμβολή όλων των κομμάτων στην ομόφωνη κατάληξη των νομοσχεδίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, συνεχάρη τους Βουλευτές για το κλίμα που δημιουργήθηκε στην Επιτροπή και τους πολύ γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκαν, αλλά και για την ουσιαστική συμβολή τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας ανέφερε στην Ολομέλεια ότι ενώ η  αγορά ηλεκτρισμού έπρεπε να ανοίξει το 2016, το χρονοδιάγραμμα μεταφέρθηκε το 2019 και τώρα πάει στο τέλος του 2022, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες «αν θα τα καταφέρουμε». Σημείωσε ότι αυτή την ανικανότητα την πληρώνει ο κόσμος, με αυξήσεις του ρεύματος και των υπόλοιπων αγαθών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδης έκανε λόγο για πάρα πολύ σημαντικά, ιστορικά νομοσχέδια, γιατί ανοίγει η αγορά ώστε μέσα από έναν υγιή ανταγωνισμό να πετύχουμε το μείζων, που είναι φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι οι νόμοι ενθαρρύνουν την παραγωγή με ΑΠΕ, που είναι επίσης ένας μεγάλος στόχος και θα βοηθήσει την Κύπρο να ανταποκριθεί στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η καθυστέρηση εναρμόνισης με τις νομοθεσίες δημιουργεί ένα ερωτηματικό, ως προς το γιατί κρατήθηκε η Κύπρος όμηρος των συμβατικών καυσίμων. Έκανε επίσης λόγο για σκοπιμότητες από κάποιους που δεν έδωσαν τη  δυνατότητα στη ΡΑΕΚ να επιτελέσει το έργο της. Εξέφρασε την ελπίδα με την ψήφιση πραγματικά να ωφεληθεί η κοινωνία και ο Κύπριος καταναλωτής, αφού στον τομέα της ενέργειας υπάρχει ολιγοπώλιο. 

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μιχάλης Γιακουμή σημείωσε ιδιαίτερα τη θέση της παράταξης για στήριξη και ενίσχυση ανεξάρτητων θεσμών όπως η ΡΑΕΚ αλλά και για την ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ και του πραγματικού ανταγωνισμού.  

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι για τις τιμές του ηλεκτρισμού φταίμε όλοι μας, γιατί εγκαταλείψαμε την κοινωνική και περιβαλλοντική πτυχή των χρεώσεων που υπήρχε παλαιότερα και η τιμή της κιλοβατόρας είναι η ίδια για όλους ανεξαρτήτως της κατανάλωσης. Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με διπλάσια ενεργειακή φτώχια από την ΕΕ, με αποτέλεσμα ο φτωχός κόσμος να μην έχει λεφτά να ζεστάνει το σπίτι του στο χειμώνα. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων στην Κύπρο.

Χαιρετίζει την ψήφιση των νόμων η υπουργός Ενέργειας

Ευχαριστίες προς την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και το σύνολο των εμπλεκόμενων κοινωνικών και άλλων εταίρων, εκφράζει η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, μετά την ψήφιση σε Νόμους των τριών νομοσχεδίων που προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση και αφορούν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωση, η κ. Πηλείδου χαρακτηρίζει τους νόμους που ψηφίστηκαν σήμερα «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τονίζει πως, «πλέον, ανοίγεται ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς, σύμφωνα με τους Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) το 2017».

«Το μόνο που απομένει για λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο 2022, είναι η πιστή προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα πλήρους ολοκλήρωσης της απαραίτητης υποδομής, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή τον Απρίλιο του 2022», υπογραμμίζει.

«Η μεγάλη αυτή επιτυχία», τονίζει η κ. Πηλείδου, «ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως, αφού οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και, φυσικά, η εφαρμογή τους, απαιτούν πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, από όλους τους πολιτικούς χώρους και τους εμπλεκόμενους οργανισμούς».

Η Υπουργός Ενέργειας καλεί όλες τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, είτε ως παραγωγοί είτε ως προμηθευτές, αυτοκαταναλωτές, φορείς σωρευτικών υπηρεσιών κ.ά., να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του αρμόδιου φορέα, δηλαδή του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού που είναι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, για να δηλώσουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της αγοράς, η οποία αναμένεται να αποτελεί γεγονός σε ακριβώς έναν χρόνο από σήμερα.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους