You are here

Πηλείδου: Αρχές 2022 η ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού

02/02/2021 16:20

Στις αρχές του 2022 τοποθετείται η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού που αναμένεται να επιφέρει μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο περί της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και να παρακολουθούν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες κάθε εταιρείας, περιλαμβανομένης της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Το νομοσχέδιο εισάγει πρόνοιες αναφορικά για την ανάθεση της αρμοδιότητας της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και προνοεί για την ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ από την καθετοποιημένη Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, σύμφωνα με το Έγγραφο Αρχών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018.

Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες που αφορούν στην εκτέλεση και χρηματοδότηση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς, εισάγεται πρόνοια με την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) καθορίζει μηχανισμό υπολογισμού του επιπλέον κόστους που συνεπάγεται για τους προμηθευτές η εφαρμογή μέτρων προστασίας ευάλωτων πελατών. Επίσης αναθεωρούνται άρθρα για την εξέταση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών προστίμων και εισάγονται πρόνοιες αναφορικά με την άσκηση εποπτικών εξουσιών της ΡΑΕΚ, επιβολή κυρώσεων και δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.

Εντούτοις, εξακολουθούν να παραμένουν εκκρεμότητες σε ότι αφορά την πορεία προς την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού. Μια από τις εκκρεμότητες, αφορά στο πρόγραμμα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο υπήρξε καθυστέρηση λόγω κορονοϊού.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα του χειρισμού του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη νέα υπηρεσία. Σήμερα υπάλληλοι της ΑΗΚ υπηρετούν με απόσπαση στον ΔΣΜΚ και ζητούν όπως κατοχυρωθούν τα δικαιώματα τους, ώστε να παραμείνουν στη νέα υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Αντρέας Κυπριανού τόνισε ότι με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα επωφεληθούν οι καταναλωτές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα άσκησε επικρίσεις για την καθυστέρηση της μετάβασης στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μ.Χ.