You are here

Πολιορκείται η Βουλή για το πετρέλαιο (1)

11/11/2004 11:00
Λίγες μόλις ώρες πριν να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει πολιορκηθεί από 300 κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Επικεφαλής της ομάδας που διαμαρτύρεται για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει μόνο κατά 3 σεντ το λίτρο το φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι η Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων Πιτσιλιάς, Μαραθάσας και Σολιάς.

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών υποστηρίζουν ότι η μείωση του φόρου κατανάλωσης με τον τρόπο που το εισηγείται η κυβέρνηση είναι άδικη και οδυνηρή για τον κόσμο που διαμένει στις ορεινές κοινότητες. «Θα κληθούμε να πληρώσουμε για το φετινό χειμώνα τη διαφορά από την περσινή τιμή του πετρελαίου που ήταν γύρω στα 34 σεντ ενώ φέτος έχει φτάσει τα 46 σεντ χωρίς να πάρουμε το περσινό επίδομα θέρμανσης £400 και £500 αντίστοιχα», υπογραμμίζει στο υπόμνημα που επέδωσε στον προεδρεύοντα της Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη αντιπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στο υπόμνημα σημειώνεται επίσης ότι αν και ο φόρος κατανάλωσης σήμερα μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται στα 17,7 σεντ η κυβέρνηση εισηγείται μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά μόνο 3 σεντ καθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης το πιο ακριβό της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Τάσος Μιχαηλίδης προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα κατέλθουν σε δυναμικά μέτρα εάν η ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα υιοθετήσει ένα από τα δύο σενάρια που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ένα από τα μέτρα θα είναι η εγκατάσταση των κατοίκων των ορεινών περιοχών στα υπουργεία που διαθέτουν, όπως είπε, κεντρική θέρμανση.

Όπως πληροφορούμαστε στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί στις 3.30μ.μ. για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, ενδέχεται να κληθεί και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ορεινών Περιοχών.

Λ.Χ.