You are here

Προς αυξήσεις καυσίμων με βολές από βουλευτές

22/06/2018 15:46

Με πυρά βουλευτών κατά της κυβέρνησης, σημαδεύτηκε η ψήφιση εναρμονιστικού νομοσχεδίου σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ, στη βάση του οποίου αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις στις τιμές καυσίμων το 2020.

Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, το μέγιστο μερίδιο βιοκαυσίμων και βιορευστών που παράγονται από σιτηρά και άλλα αμυλούχα, σακχαρούχα και ελαιούχα φυτά και από φυτά που καλλιεργούνται ως βασικές καλλιέργειες κυρίως για ενεργειακούς σκοπούς σε γεωργικές γαίες. Το μέγιστο μερίδιο καθορίζεται ότι δε θα υπερβαίνει το έτος 2020 το 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα της κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για στατιστική μεταβίβαση ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για ποσότητα ενέργειας η οποία προέρχεται από βιοκαύσιμα και βιορευστά, για επίτευξη των δεσμευτικών εθνικών στόχων στις μεταφορές στη Δημοκρατία για το έτος 2020.

Η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει τους εθνικούς δεσμευτικούς στόχους της Δημοκρατίας, που προβλέπουν ότι τουλάχιστον το 13% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 10% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις μορφές μεταφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, η εναρμόνιση με τις πρόνοιές της ευρωπαϊκής οδηγίας έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2017. 

Εντούτοις, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή στις 18 Μαΐου 2018.  Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ενημέρωσε την επιτροπή ότι η κυπριακή Δημοκρατία λόγω καθυστέρησης στην εναρμόνιση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία παράβασης και στο στάδιο της προειδοποιητικής επιστολής. 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους εναντίον εκ μέρους δύο βουλευτών του ΕΛΑΜ και του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Πυρά κατά της κυβέρνησης

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού σημείωσε ότι είναι γεγονός πως υστερούμε σε ότι αφορά τους στόχους σε σχέση με την χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση, εκφράζοντας την άποψη ότι το ποσοστό που υπολείπεται για την επίτευξη των στόχων στον τομέα μεταφορών, μπορεί να αντικατασταθεί μέσω μεγαλύτερης των στόχων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για ανικανότητα, προχειρότητα και καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης σε ότι αφορά την προσπάθεια επίτευξης των στόχων για συμμετοχή των ΑΠΕ στις μεταφορές.

Σημείωσε ότι αυτά τα δεδομένα θα οδηγήσουν είτε σε πρόστιμο για την κυπριακή Δημοκρατία, είτε στην αγορά πιστοποιητικού από χώρες με πλεόνασμα βιοκαυσίμων, κάτι για το οποίο το κόστος είναι άγνωστο, όπως είπε.

 «Αντί να προωθήσουμε ηλεκτροκίνηση και υγραεριοκίνηση, δεν το κάνουμε» λόγω συμφερόντων και λόγω του ότι το κράτος θα παίρνει λιγότερους φόρους, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Άγγελος Βότσης, αναφέρθηκε σε «σοβαρά ελλείμματα στην κυβερνητική πολιτική» σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Επεσήμανε ότι η ψήφιση το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό καθώς αφορά ευρωπαϊκή οδηγία.

Εξήγησε παράλληλα, ότι με το νόμο θα απαγορευθεί η χρήση βιοκαυσίμου πέραν του 7% στο μίγμα καυσίμων, ποσοστό το οποίο ούτως ή άλλως, δεν πετυχαίνει η Κύπρος. Δεύτερον, θα δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αγοράζει πιστοποιητικό βιοκαυσίμων από άλλες χώρες με πλεόνασμα έναντι προστίμου ενώ παράλληλα, αλλάζει η μεθοδολογία υπολογισμού του μεριδίου των ΑΠΕ στον ηλεκτισμό.

Σημείωσε ότι στη βάση του νομοσχεδίου η τιμή των καυσίμων θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το 2020, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό στις αρχές Ιουλίου, για συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα καύσιμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι αν και προβαίνουμε σε πολλές διακηρύξεις, υστερούμε στο να τις κάνουμε πράξη.

Ο βουλευτής των οικολόγων Χαράλαμπος Θεομπέμπτου σημείωσε ότι δεν θα ψηφίσει τo νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση φορολογίας στα καύσιμα ενώ την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλε, επικρατεί παντελής αδιαφορία από την κυβέρνηση για το θέμα της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ανέφερε, ο στόχος της ΕΕ για εισαγωγή 10% ενέργειας στις μεταφορές από ΑΠΕ, ήταν γνωστός εδώ και δέκα χρόνια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και πολλά χρόνια ότι δε θα πετυχαίναμε το στόχο.

«Εμείς, δε μειώσαμε τα αυτοκίνητα στους δρόμους, δεν έχουμε δημόσιες μεταφορές, δεν αυξήσαμε τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν προωθήσαμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο», είπε ο κ. Θεοπέμπτου, αναφέροντας ότι η λύση που προωθείται τώρα είναι «μηδέν κόστος για τη κυβέρνηση αλλά μεγάλο κόστος για τον κόσμο στην βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης».

«Γι αυτό δε θα ψηφίσω το νομοσχέδιο και καλώ την κυβέρνηση να πάει πίσω και να κάνει όσα έπρεπε για προώθηση των ΑΠΕ», σημείωσε.

Της Μαρίας Χαμπή