You are here

Στα €24 εκατ. το κόστος μείωσης 10% στο ρεύμα

21/09/2021 12:40

Κόστος γύρω στα €23 -24 εκατ. θα επωμισθεί η ΑΗΚ μέσω της απορρόφησης της μείωσης 10% στα τιμολόγια των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της ΑΗΚ, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τις νέες διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς βρίσκονται υπό επεξεργασία και άλλα μέτρα για στήριξη των καταναλωτών, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν και αξιολογηθούν τα μέτρα αυτά.

Όπως αναφέρθηκε, οι πλείστες εμπορικές επιχειρήσεις καλύπτονται από το σχέδιο με την έκπτωση του 10%, ενώ κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σύνδεση μέσης τάσης, θα τύχουν μείωσης 7% στους λογαριασμούς.

Από την πλευρά της η συντονίστρια για θέματα Ενέργειας του γραφείου της υπουργού Ενέργειας, Στέλλα Χατζηγιαννάκη ανέφερε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της ΑΗΚ και προέκυψε στη βάση μελετών που έγιναν ώστε, αφενός να επωφεληθούν οι καταναλωτές και αφετέρου να μην επηρεαστεί αρνητικά η φερεγγυότητα και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

Ερωτηθείσα για άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ανέφερε ότι τρέχουν διάφορα σχέδια εξοικονόμησης τα οποία απευθύνονται σε πολίτες και σε επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ενέργεια και νέα σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες.

Μεταξύ άλλων η κ. Χατζηγιαννάκη αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του σχεδίου χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), στο υφιστάμενο σχέδιο για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο) και σε νέο σχέδιο για ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Έσοδα €154 εκατ. από ρύπους

Ο Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης, ερωτηθείς αναφορικά με τα έσοδα από τους ρύπους, είπε ότι μέχρι στιγμής για το 2021 έχουν εισπραχθεί €52 εκατομμύρια από δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων και «αναμένουμε να δημοπρατήσουμε ακόμη 700.000 δικαιώματα με την τιμή του κάθε δικαιώματος να είναι σήμερα €60, οπότε θα πλησιάσουμε τα €100 εκατομμύρια».

Ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί από το 2012 είναι €154 εκ. και πρόσθεσε ότι «ο νόμος ορίζει πως μπορούμε να διαθέσουμε τα ποσά ακόμη και για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, που αφορούν νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή έχει δεσμευθεί έναντι των καταναλωτών να προχωρήσει στη μελέτη για το τέλος και την κοστολόγηση στα τιμολόγια των καταναλωτών είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις είτε οικιακή κατανάλωση.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα, αλλά και για τις προσπάθειες όλων «να δημιουργήσουν εκείνο το προβληματισμό και τη μελέτη, ώστε να υπάρχουν σήμερα από πλευράς Κυβέρνησης και ΑΗΚ κάποιες αποφάσεις».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την υψηλή τιμή του ρεύματος είναι βαρύτατες» και αναφέρθηκε σε «τεράστια καθυστέρηση για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και στο άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στη μη προώθηση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο».
 
Ο κ. Κώστα εξέφρασε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ γιατί «η μεγάλη προσπάθεια του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε αποτέλεσμα και γιατί η πρόταση μας για απορρόφηση μέρους της αύξησης της τιμής από τα αποθεματικά της ΑΗΚ έγινε τελικά αποδεκτή από την Κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκήσαμε ως κόμμα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία η οποία στήριξε την προσπάθεια μας».
 
«Η μείωση 10% για τις επόμενες δύο διμηνίες θα ανακουφίσει έστω και προσωρινά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας και τα οποία έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση» τη μείωση που θα εφαρμόσει η ΑΗΚ στους λογαριασμούς των επόμενων τεσσάρων μηνών - δηλαδή των επόμενων δύο διμηνιών, η οποία, για τους οικιακούς καταναλωτές, θα είναι της τάξεως του 10%.
 
«Η μείωση αυτή θα έχει ένα κόστος περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για την ΑΗΚ, ενώ είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να συνεχίζει επ’ αόριστο», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το πρόβλημα παραμένει και έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί ένα ακριβό, ρυπογόνο και κοστοβόρο καύσιμο».
 
Ο κ. Παντελίδης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για «την όσο το δυνατό πιο γρήγορη έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όσο και στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενθάρρυνση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
 

 

Της Ελένης Χαραλάμπους