You are here

Στη Βουλή οι αυξήσεις «φωτιά» σε ταρίφες λιμανιού Λεμεσού

24/01/2022 06:49

Εξηγήσεις στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου καλούνται να δώσουν οι εκπρόσωποι των διαχειριστριών εταιρειών του λιμανιού Λεμεσού, σε σχέση με την εξαγγελθείσα πρόσθεσή τους να αυξήσουν τις χρεώσεις για υπηρεσίες που παρέχουν.

Σύμφωνα με επιστολή του γγ του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών, η μια εκ των διαχειριστριών εταιρειών, DP World Limassol, έχει ήδη ενημερώσει τους πελάτες της για επικείμενη αύξηση 4-96% στις υφιστάμενες χρεώσεις, που θα εφαρμοστούν από το Φεβρουάριο.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις αναμένονται και εκ μέρους των άλλων διαχειριστριών εταιρειών.

Το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Τόσο το ΚΕΒΕ, όσο και ο σύνδεσμός ναυτικών πρακτόρων εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις για τις νέες αυξήσεις, ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στις εταιρείες για να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ή να εφαρμόσουν τις χαμηλότερες δυνατές αυξήσεις.

Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις εμπίπτουν στο περιθώριο που παρέχεται από τις συμβάσεις που έχουν οι εταιρείες με το κράτος.

«Πιέζουμε τις εταιρείες να προβούν σε δεύτερες σκέψεις αλλά δυστυχώς οι εταιρείες ενεργοποιούν τις πρόνοιες της σύμβασης τους», δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, επισημαίνοντας ότι οι επικείμενες αυξήσεις είναι οι μέγιστες που μπορούν να επιβάλουν οι εταιρείες, βάσει των συμβολαίων τους.

Για «νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας να ενεργοποιήσει το μηχανισμό που της δίνει το δικαίωμα αναπροσαρμογής των τιμών στις ταρίφες που επιβάλλει», έκανε λόγο η DP World Limassol.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας αναμένει ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων για την αύξηση των τελών διαμετακόμισης των προϊόντων και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν οι αυξήσεις στο εμπόριο και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά την αυριανή της συνεδρία.

Στη συνεδρία της επιτροπής, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας, του υπουργείου Μεταφορών, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και των διαχειριστριών εταιρειών του λιμανιού, DP World Limassol Ltd και Eurogate Container Terminal Limassol Ltd.

Σε ότι αφορά τα περιθώρια ενεργειών της Βουλής στο συγκεκριμένο θέμα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε σε δηλώσεις του στον Alpha, ότι «μπορούμε να ασκήσουμε πίεση, αλλά όχι να παρέμβουμε νομοθετικά».

Απέδωσε τις αυξήσεις στο γενικότερο εξωτερικό φαινόμενο αύξησης τιμών πρώτων υλών. Σημείωσε ότι όσο συνεχίζεται αύξηση τιμών πρώτων υλών, «θα έχουμε τέτοιου είδους αλυσιδωτές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και σε άλλους τομείς».

Αυτή η διαπίστωση, επεσήμανε, είναι σημαντική στην χάραξη πολιτικής. «Θα πρέπει να δούμε σφαιρικά πολλά πράγματα σε ότι αφορά την οικονομική μας πολιτική». Πρόσθετο πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι ότι οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μια «λαβωμένη περίοδο από την πανδημία».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι το υπουργείο μεταφορών έχει αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει στο τραπέζι τα εμπλεκόμενα μέρη σε ότι αφορά το θέμα των χρεώσεων στο λιμάνι Λεμεσού

Επισημαίνοντας τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας, σημείωσε ότι «θα πάρει χρόνο να ξαναβρούμε τα πόδια μας», επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει «να γίνεται σεβαστό πρώτα και κύρια από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς».

Μ.Χ.