You are here

Στην Ολομέλεια οι αναπομπές των νόμων για ΑΠΕ

28/06/2022 12:39

Στην Ολομέλεια για έγκριση οδηγούνται αύριο Πέμπτη οι τρεις νόμοι που ανάπεμψε η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου την περασμένη Παρασκευή και αφορούν την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και για τη θέσπιση παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων από την υπουργό Ενέργειας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας έθεσε σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο της τους λόγους αναπομπής των νόμων και μετά από εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε σε διορθωτικές παρεμβάσεις επί των νόμων έτσι ώστε να μην συγκρούονται με την υφιστάμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα έκανε αποδεκτούς τους λόγους αναπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας και προχώρησε σε τροποποίηση των κειμένων των αναπεμφθέντων νόμων.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της επιτροπής μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας αποφάσισαν ο διορισμός εκπροσώπου των καταναλωτών ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, να γίνεται από τον υπουργό Ενέργειας αντί του Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπεται για τα άλλα μέλη ώστε να μην συγκρούεται με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Επίσης η επιτροπή προχώρησε σε τροποποίηση του κείμενου του αναπεμφθέντος νόμου «περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης», ώστε η παρουσία του προέδρου και τριών μελών, αντί δύο, της Επιτροπής Διαχείρισης του ταμείου να αποτελεί απαρτία.

Ακόμα η επιτροπή προχώρησε σε τροποποίηση του νόμου «περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” ώστε το μέγιστο χρονικό διάστημα της παράτασης της διάρκειας της περιόδου αδειοδότησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών με δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας μικρότερη από 150kW  να αυξηθεί από τρεις σε τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει αποδεκτές της αλλαγές στους νόμους, έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σε μαραθώνια συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη 2 Ιουνίου του 2022, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα σε νόμους τα νομοσχέδια «Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022» και «Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022», καθώς και με 41 ψήφους υπέρ και τρεις εναντίον το νομοσχέδιο «Ο περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμος του 2022».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πλείστοι λόγοι της αναπομπής για επανεξέταση, όπως πχ η συμπερίληψη εκπροσώπου των καταναλωτών ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ήταν πρόνοιες που έτυχαν της έγκρισης και του κυβερνώντος κόμματος.

Όσον αφορά τους βασικότερους λόγους που ανέπεμψε τους νόμους ο πρόεδρος για επανεξέταση, αφορούν για τον «περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμο του 2022», τη μείωση του μέγιστου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησης σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Για τον «περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου του 2022», τη συμπερίληψη εκπροσώπου των καταναλωτών ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Τέλος για τον «περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμο του 2022», η αναπομπή σχετίζεται με την εισαγωγή της φράσης  «νοουμένου ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» κάτι που όπως αναφέρεται δεν προβλέπεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμές πηγές.

Της Ελένης Χαραλάμπους