You are here

Στην τελική ευθεία το ταμείο υδρογονανθράκων

11/02/2019 13:26

Στην τελική ευθεία για την ολομέλεια βρίσκεται το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τη σύσταση και λειτουργία του εθνικού ταμείου επενδύσεων το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η επιτροπή οικονομικών ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση επί των νομοθετημάτων που προχωρούν ενώπιον της ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή στην αρχική τους μορφή, εφόσον η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή καμία ουσιαστική τροπολογία εκ μέρους των κομμάτων.

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, επεξεργάζονται ήδη τροπολογίες επί των νομοθετημάτων τις οποίες προτίθενται να καταθέσουν στην ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι έχουν δοθεί οι απαντήσεις στις τροπολογίες που εισηγήθηκαν τα κόμματα και πως τα νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας. «Η επιτροπή έχει ολοκληρώσει αυτό που είχε υποσχεθεί», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του θέματος και η προώθηση των νομοθετημάτων στην Ολομέλεια επισπεύτηκε μετά από σχετική έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο προεδρικό.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί παραμένουν ως είχαν, βασισμένα στη φόρμουλα του νορβηγικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο μεγάλο μέρος των επενδύσεων αποσκοπεί σε οφέλη για τις επόμενες γενιές. Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι στα νομοθετήματα δεν περιλαμβάνεται αναφορά στους τουρκοκυπρίους, επισημαίνοντας ότι το ταμείο θα λειτουργεί προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι το κόμμα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια για δύο λόγους. Πρώτο, όπως ανέφερε, επειδή υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις πολιτικές προεκτάσεις και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες. «Θέλουμε», είπε, «να το σκεφτούμε και να μετρήσουμε τα δεδομένα». Δεύτερο, σημείωσε ότι υπάρχουν ισχυρές απόψεις για συγκεκριμένες πρόνοιες σε σχέση με το ταμείο και τον οργανισμό που θα το διαχειρίζεται.

«Επιφυλαχθήκαμε να καταθέσουμε τροπολογίες», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι και παλαιότερα το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογίες για τους σκοπούς, τον έλεγχο και τη λειτουργία του ταμείου και του οργανισμού, οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί.

Σχολιάζοντας το νορβηγικό μοντέλο, το χαρακτήρισε καλό για τη μέθοδο διαχείρισης των εσόδων και για τις επενδύσεις που γίνονται υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις επιχειρούσαν να φέρουν την πρόταση της κυβέρνησης πιο κοντά στο νορβηγικό μοντέλο. Επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει παράλληλα, ένα πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με την εκκρεμότητα του κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η φιλοσοφία που διέπει το ταμείο θυμίζει την παραδοσιακή φιλοσοφία των ημικρατικών οργανισμών με αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιο. Χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση που διασυνδέει τη διάθεση των εσόδων του ταμείου με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κίνητρο για σπατάλες στην προεκλογική περίοδο ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος να εξασφαλίζει την επανεκλογή του.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι παρόλο που η κυβέρνηση ζήτησε από τα κόμματα να δείξουν καλή θέληση, η ίδια επέδειξε σκληρή και άτεγκτη στάση παρόλο που είχε αποσυρθεί αριθμός τροπολογιών.

Σημείωσε ότι οι Οικολόγοι θα διεκδικήσουν από κοινού με άλλα κόμματα τροπολογίες αναφορικά με θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, τη στόχευση σε επενδύσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την ενίσχυση της κοινωνικής και στεγαστικής πολιτικής μέσα από τα μελλοντικά έσοδα του ταμείου.

Της Μαρίας Χαμπή