You are here

Στο Ισραήλ ο Υπ. Ενέργειας για αγωγό φυσικού αερίου

02/06/2023 13:14

Η διασύνδεση της Κύπρο με το Ισραήλ, με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο επίσκεψης του στο Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων, του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι μεταβαίνει στο Ισραήλ στις 14 Ιουνίου, σε μια πολύ σημαντική επίσκεψη, με στόχο την προώθηση της υλοποίησης της πολιτικής απόφασης των ηγετών των δύο χωρών, για την διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ, με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι για τη διασύνδεση θα απαιτηθεί χρόνος και πως δεν είναι εφικτό να γίνουν όλα σε μια βδομάδα.

Ανέφερε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι σχεδιασμοί, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και πως στην συνέχεια θα κληθούν οι εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και ακολούθως, θα ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε περαιτέρω ότι για τον αγωγό για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, θα απαιτηθούν 18 μήνες, ενώ για την εγκατάσταση στην Κύπρο σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, είπε ότι απαιτούνται περίπου 2,5 με 3 χρόνια. 

Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανέφερε ότι στην συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, με την γεωγραφική της θέση, αποτελούν κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Εμπορίου συμφώνησε με την θέση της Προέδρου της Βουλής, ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί κλειδί για την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ε.Χ.