You are here

Στον αέρα το ηλιοθερμικό πάρκο €177 εκ. λόγω κρατικών ενισχύσεων

05/12/2019 15:00

Στον αέρα κινδυνεύει να μείνει για άλλη μια φορά το ηλιοθερμικό πάρκο 50 MW που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Άλασσας, με συνολικό κόστος €177 εκ.

Ο έφορος κρατικών ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου ότι η εταιρεία ζητά κρατική εγγύηση €9,3 εκ. για 15 χρόνια και εξήγησε ότι το έργο έχει δύο πτυχές, θέτοντας το δίλλημα προς τους βουλευτές τι θα γίνει στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν εγκρίνει την κρατική εγγύηση.

Η μια πτυχή όπως εξήγησε είναι ότι δεν αποτελεί κρατική εγγύηση το ποσό ύψους €60.185.628  που η  κυβέρνηση προχώρησε στην κρατική εγγύηση προς την Alfa Mediterranean Enterprises Ltd , διόιτ όπως  είπε «προβλέπεται από το μηχανισμό της ΕΕ ενώ η εταιρεία θα προσκομίσει και τραπεζική εγγύηση».

Πρόσθεσε, εντούτοις, «θέτω υπόψη σας ότι το έργο για να είναι βιώσιμο πρέπει η κυβέρνηση για 15 χρόνια να εγγυάται το ποσό των €9,3 εκ.».

Διευκρίνισε ότι «αυτό αποτελεί τη δεύτερη πτυχή του έργου για την οποία ζητήσαμε πρόσφατα, με τη συνεισφορά του τμήματος περιβάλλοντος, δια επιστολής που κοινοποιήσαμε στις Βρυξέλες και αναμένουμε την αντίδραση της ΕΕ».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «εμένα το ερώτημα μου είναι εάν εγκρίνει το ποσό η βουλή και η ΕΕ δεν το εγκρίνει, τι θα γίνει;».  

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι βουλευτές προβληματίστηκαν εάν θα ψηφίσουν ή όχι αύριο την κρατική εγγύηση.

Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών τη Δευτέρα και περιλαμβάνεται στην ατζέντα της αυριανής ολομέλειας, με τίτλο η «Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για έγκριση κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd» ύψους €60.185.628 για χρηματοδότηση έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος NER300 (έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας).

Το συγκεκριμένο project βρίσκεται στον αέρα από το 2015, είπε ο κ. Θεοφάνους, λόγω ασυνεννοησίας των εμπλεκομένων κυβερνητικών τμημάτων.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης που παρέστη στη συνεδρία εξήγησε ότι «τα θέματα κρατικών ενισχύσεων είναι υπεράνω συμβάσεων, αποφάσεων κοινοβουλίων και δικαστηρίων. Όταν η ευρωπαϊκή επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει ασύμβατη κρατική ενίσχυση τίποτα δεν την σταματά να απαιτήσει ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων».

Επισυνάπτεται η επιστολή του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων προς τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος.

Της Ηρώς Ευθυμίου